RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Moscova cere SUA și României să renunțe la instalarea de rachete Mk-41

Rusia a cerut guvernelor SUA și României să renunțe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România, după cum a relatat luni seara agenția de presă Interfax, scrie Agerpres.

  

Sistemul Mark 41 Vertical Launching sau Mk-41 – sistem cu lansare verticală – este un sistem de lansatoare verticale ambarcat, care dispune de o capacitate de angajare rapidă împotriva amenințărilor inamice de orice tip. Concepția acestui sistem derivă din lucrările efectuate pe sistemul de luptă Aegis 2.

O declarație în acest sens a fost făcută luni de Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare și control al armamentului din Ministerul rus de Externe, într-un discurs ținut în comitetul de profil al Adunării Generale a ONU, al cărui text a fost postat pe site-ul oficial al MAE rus www.mid.ru.

Ulianov a declarat că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă ‘o provocare serioasă pentru securitatea internațională’.

Diplomatul rus a menționat că instalarea de lansatoare Mk-41 pe teritoriul român va fi considerată de Rusia o ‘încălcare serioasă’ a Tratatului Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), încheiat în 1987 între SUA și fosta Uniune Sovietică.

În acest context, Mihail Ulianov a făcut apel la guvernele SUA și României să ‘conștientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru această dezvoltare a situației și să renunțe la aceste planuri până când nu este prea târziu’.

SUA intenționează să amplaseze dispozitive universale de lansare verticală Mk-41 până la sfârșitul acestui an.

Sursa: Cotidianul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

ANUNŢ Primăria comunei Sireţel

Redacția

Enigma Bucegilor: cărarea ireală pe care oamenii DISPAR fără urmă

Redacția

Campania națională de testare. Românii se pot testa gratuit pentru HIV și virusurile hepatice B și C

Redacția
Încarcă...