NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

«Moș Crăciun există?». Ce răspuns a primit o fetiță care i-a scris ziarului The Sun, în urmă cu 120 de ani

În urmă cu mai de un secol, pentru că a vrut să afle adevărul despre Moș Crăciun, o fetiță din New York, Virginia O’Hanlon, a trimis o scrisoare cotidianului The (New York) Sun.

”Am opt ani și unii dintre prietenii mei spun că Moș Crăciun nu există. Tata zice că tot ce se scrie în Sun este adevărat. Spuneți-mi, vă rog, Moș Crăciun există?”, își manifesta curiozitatea Virginia O’Hanlon.

Tema scrisorii i s-a părut redactorului șef atât de importantă, încât i-a cerut unui editorialist cu o vastă experiență, Francis P. Church, să-i răspundă fetiței, și a publicat acest răspuns chiar pe prima pagină.

”Virginia, micii tăi prieteni de joacă nu au dreptate. Mulți copii cred numai ceea ce văd. Ei cred că există numai ceea ce pot pricepe cu mintea lor de copii.

Advertisements
  

Că aparține unui om mare sau unui copil, spiritul uman, în general, e mic. În cosmos s-ar pierde ca o insectă măruntă. O minte de furnică nu e de ajuns pentru a cuprinde și a înțelege tot adevărul.

Virginia, Moș Crăciun există așa cum există iubirea, dăruirea, cinstea, credința, sinceritatea, respectarea cuvântului dat. Și numai pentru că toate acestea există, viața noastră este frumoasă și senină.

Fără Moș Crăciun lumea ar fi atât de tristă! Fără el n-ar mai exista nici o fetiță ca Virginia, nici credința, nici poezia! N-ar exista nimic din ceea ce ne face viața atât de frumoasă. Abia dacă s-ar mai distinge un licăr de frumusețe. Chiar și lumina copilăriei, cea care face lumea să strălucească, ar păli.

Moș Crăciun există! Altfel n-am putea crede în basme. Sigur, în ajun, ai putea cere tatălui tău să pună oameni să-l caute și să-l prindă. Probabil că n-ar reuși să-i dea de urmă. Și? Ce-ar dovedi asta? Nici un om nu-l poate vedea așa de ușor. Asta nu dovedește nimic.

Lucrurile cele mai importante și mai frumoase sunt adeseori invizibile. Câți oameni au avut norocul să vadă zânele dansând în luminișuri sub razele lunii? Și totuși, ele există!

A-ți imagina toate minunile și a le mai și vedea, asta nu poate nici cel mai înțelept om din lume. Indiferent cât vezi, nu vezi niciodată totul. Ai putea să desfaci un caleidoscop și să cauți minunatele figuri ascunse acolo. Vei găsi doar cioburi colorate.

De ce? Există mereu un val care acoperă lumea adevărată și pe care nu-l poate destrăma nici cea mai mare putere din lume. Numai credința, poezia și iubirea îl pot ridica puțin, atât cât să vedem frumusețea și splendoarea de dincolo. Ai putea să întrebi: ”Acesta este adevărul gol goluț despre Moș Crăciun?”.

Virginia, nimic pe lumea asta nu este mai adevărat și mai trainic! Moș Crăciun trăiește și va trăi veșnic! Va exista peste zece ani și peste zece mii de ani, pentru a umple de bucurie inimile copiilor ca tine și fiecare inimă primitoare.

Crăciun Fericit, Virginia!

Al tău Francis Church”

Advertisements

Răspunsul oferit de editorialist a fost reprodus în fiecare an de Crăciun, pe prima pagină, până la încetarea apariției ziarului ”Sun”, în 1950. Ștafeta a fost preluată de ziarul german ”Welt am Sontag”.

bzi

Advertisements
Advertisements

Related posts

O profesoară care ducea elevi cu autocarul la mitingul PSD din 2018 a fost numită subsecretar de stat la Ministerul Culturii

Redacția

35 de veterani au primit ieri diplome de onoare din partea conducerii comunei Miroslovești

Răzvan Grecu

Ce nu ai voie să faci azi, de Sfântul Dumitru

Redacția
Încarcă...