NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Mircești: Porțile Casei Memoriale „Vasile Alecsandri” au fost înlocuite și sunt deschise pentru vizitatori în Noaptea Muzeelor

Conducerea Primăriei Mircești și-a propus să schimbe porțile de la intrarea în curtea Casei Memoriale „Vasile Alecsandri” deoarece acestea erau intr-o stare avansată de degradare. Porțile vechi au fost înlocuite cu altele ce au fost donate de un medic către primărie.

Casa Memorială din Mircești își așteaptă vizitatorii să îi calce pragul în data de 12 iunie, în cadrul Nopții Muzeelor. Muzeul este deschis între orele 17.00 și 23.30, intrarea este gratuită.

„Se spune că o tară traiește prin cultură si valoarea oamenilor iubitori de patrie.Vasile Alecsandri a fost un om iubitor de pământ românesc și un adevărat patriot al acestei țări.

Noi, moștenitori ai acestui mare poet, ne mândrim cu faptul că a ales să trăiască în acestă localitate ,,Mircești,” de aceea trebuie să punem în valoare și să întreținem tot ce ne-a lăsat moștenire.

  

Este de datoria autorităților și a cetățenilor acestei localități să avem grijă de tot ce ne-a lăsat moștenire acest mare poet. Aflându-se într-o stare avansată de degradare, porțile de la intrarea în curtea Muzeului ,,Vasile Alecsandri”, trebuiau înlocuite urgentAm căutat tot felul de soluții și aprobări pentru a putea înlocui aceste porți, Cei care au în gestiune Muzeul și terenul nu reușesc să gasească soluții pentru a întreține acest monument istoric deoarece este o situație neclară a proprietarului(terenul este al Consiliului Județean, construcțiile ale Academiei Române iar întreținerea o face Muzeul Literaturii). Am înștiințat Academia Română, Consiliul Județean și Muzeul Literaturii că intenționez cu orice preț șă înlocuiesc porțile de la intrarea în curtea Muzeului.

Având în vedere că anul acesta se împlinesc 200 ani de la nașterea poetului Vasile Alecsandri iar Primarul comunei Mircești, Leon Bălteanu, a hotărât să înlocuiască porțile vechi împreună cu angajații din Primărie. A căutat și a descoperit porți donate acum aproximativ 5 ani de zile de domnul doctor Aldea. Acesta a donat către primăria Mircești 2 jumătăți de poartă, apropiate ca și construcție epocii respective, cu mici defecțiuni și ruginite. Cu ajutorul SC SAMY FIER FORJAT SRL am reușit să recondiționăm acele două porți și să consturim poarta mică după trăsăturile epocii în care a trăit poetul. Un pas mic pentru punerea în valoare a moștenirii lăsate în urmă de marele poet al Localității Mircești.

Vizitați Casa Memorială ,,Vasile Alecsandri”, din Loc Mircești, jud Iași Sâmbătă 12.06.2021 Muzeul este deschis până la orele 23.30. Acces gratuit!”

sursa Facebook

Advertisements

Related posts

Comuna Ruginoasa l-a cinstit pe Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Zeci de persoane s-au prins în Hora Unirii (FOTO – VIDEO)

Oana Cordoneanu

23 de sancțiuni aplicate de polițiști la Moțca

Redacția

Ruginoasa, bazin de talente pentru fotbalul românesc. Copiii care au câștigat Cupa Satelor în 2019 au ajuns la cluburi mari din țară și bat la porțile echipelor naționale

Redacția
Încarcă...