RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru: Vom putea acorda zile libere plătite pentru unul dintre părinți

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că a inițiat completări la cadrul legal existent pentru a putea acorda zile libere plătite atât pentru părinții elevilor care fac exclusiv școală online, cât și ai celor care studiază în sistem hibrid. 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Violeta Alexandru a precizat că un părinte din fiecare familie va primi  75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, în situația în care se vede nevoit să rămână acasă, pentru a-și supraveghea copilul care studiază online. 

”Știu exact, în zona de competență a Ministerului Muncii, ce trebuie făcut pentru părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani înscriși în unitățile de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară, intrate în scenariile 2 și 3. Am spus-o constant, în fiecare zi a săptămânii. Reiau.
Imediat după ce comitetele județene pentru situații de urgență au decis trecerea școlilor din anumite localități, inclusiv din București, în scenariul 2 (prezența la cursuri alternativ cu învățământ în sistem online) sau în scenariul 3 (toate cursurile în sistem online) am inițiat completări la cadrul legal existent pentru a putea acorda, și în aceste cazuri, zile libere plătite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut) pentru un părinte. Deja reglementasem și gestionăm situația părinților din școlile în care se descoperă un focar covid, certificat de o anchetă epidemiologică. Acum completăm ceea ce deja avem în aplicare în urma evoluției situației din țară respectiv din școli. Adăugăm și scenariile 2 și 3. Aceleași reguli de acordare pe care le-am avut în legea 19/2020 cu care am plecat la drum, de la începutul stării de urgență.
Toate avizele ministerelor, al CES și al Consiliului Legislativ sunt luate. Am rămas în permanență la dispoziția angajatorilor și a angajaților care au avut diferite propuneri. Zeci de sugestii. Am trecut prin toate. Intru cu acest act normativ în ședința de guvern.
Am terminat și aici. Gestionăm deja alte provocări. În fiecare zi”, este mesajul Ministrul Muncii.                                                      

Elevii din școlile aflate în scenariul roșu vor face ore exclusiv online, în timp ce sub scenariul galben copiii merg la școală alternativ. Deocamdată, Capitala se află sub scenariu roșu, la fel și Cluj Napoca și întreg județul Alba. Scenariul roșu presupune închiderea completă a instituțiilor de învățământ, după de rata de infectare a depășit valoarea de 3 la mia de locuitori.

  

digi24

Related posts

Curs de legislaţia muncii la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi

Redacția

Guvernul a aprobat schema de sprijin pentru transportatori de 0,5 lei/litrul de combustibil

Redacția

Un pășcănean,în topul celor mai tineri milionari din țară

Redacția
Încarcă...