NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Ministrul Energiei: Gazele româneşti s-au ieftinit, astfel că au fost reluate exporturile spre Ungaria

Gazele pe piaţa din România s-au ieftinit, ca urmare a creşterii producţiei interne, astfel că exporturile spre Ungaria au fost reluate, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

‘La 1 iulie, piaţa gazelor s-a liberalizat şi am schimbat obligaţia de piaţă centralizată cu un gas release program, unde am legat preţul gazelor din România de preţul bursei regionale de la Viena, Baumgarten. Aşa cum am preconizat, oferta de gaze din România este mai mare decât cererea şi, evident, avem o ieftinire a preţului gazelor, ajungând sub preţul bursei de la Viena, astfel că fluxul de gaze este şi de ieşire din România‘, a spus Popescu, la postul de televiziune Digi 24.

El a explicat că producţia Romgaz a crescut cu 10%, după ce a fost întărită echipa managerială, care a decis deschiderea unor sonde.

‘Preţul din iarna 2020 va fi mai mic decât 2019, asta cu certitudine‘, a mai spus ministrul.

  

România a reluat, sâmbătă, exporturile de gaze pe ruta Arad-Csanadpalota, după o pauză de doi ani.

Astfel, pe data de 12 septembrie, exporturile au crescut de la zero la 4,749 milioane de kWh, conform graficelor ENTSO-G (reţeaua europeană a transportatorilor de gaze). A doua zi, 13 septembrie, exporturile au continuat cu 5,086 milioane de kWh/zi, iar luni, 14 septembrie, exporturile au fost de 5,085 milioane de kWh.

Ultima dată când s-au exportat gaze din România spre Ungaria a fost în luna august 2018.

radio iasi

Advertisements

Related posts

Salarii mari pentru iesenii care vor sa lucreze in strainatate

Redacția

Topul Firmelor din Judeţul Iaşi, Ediţia 2016, realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi

Redacția

Noul magazin Kaufland va fi gata la începutul anului viitor

Răzvan Grecu
Încarcă...