NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Ministrul Comunicaţiilor vrea discutarea în regim de urgenţă a legii securităţii cibernetice

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a declarat, vineri, că va solicita Parlamentului discutarea în regim de urgenţă a legii securităţii cibernetice, afirmând că actul normativ intră săptămâna viitoare în proces de avizare şi ar putea fi înaintat Legislativului în luna aprilie.

 

„Legea securităţii cibernetice este în fază finală, a fost dezbătută public (…). Săptămâna viitoare sperăm să finalizăm avizarea legii de către minister şi să trimitem proiectul de lege către ceilalţi avizatorii, potrivit circuitului normal. Această lege este doar o mică parte dintr-un sistem de securitate cibernetică necesar”, a anunţat ministrul Comunicaţiilor, prezent la o conferinţă dedicată securităţii cibernetice.

  

Marius Bostan a afirmat că va cere Parlamentului discutarea în regim de urgenţă a acestu act normativ.

„O să cer discutarea în regim de urgenţă a acestui proiect de lege în Parlament. Această problemă se discută deja la cel mai înalt nivel. În acelaşi timp, este evident că va trebui să mergem, în următorii ani, de la bază, de la educaţia elevilor. Introducerea în curriculele educaţionale a securităţii cibernetice, cu informaţii de bază, este foarte importantă. Credem că e bine să fie cunoscute aceste informaţii, pentru protecţia persoanei private şi a demnităţii ei. Pot să vă spun că lucrăm în acest moment la aceste lucruri”, a precizat Marius Bostan.

Ministrul Comunicaţiilor a mai spus că speră ca în luna aprilie legea securităţii cibernetice să ajungă în Parlament.

Marius Bostan a subliniat că proiectul de lege este doar „o mică parte dintr-un sistem de securitate cibernetică necesar”, precizând că parteneriat public-privat este extrem de important în asigurarea securităţii cibernetice.

„Securitatea cibernetică trebuie să privească atât instituţiile statului, administraţia, cât şi societăţile comerciale. De aceea, un parteneriat public-privat este extrem de important. Este important pentru viitor să avem şi cadrul pentru companiile de asigurări în acest domeniu. Asta va ajuta foarte mult la o dezvoltare normală şi la micşorarea riscurilor sau la recuperarea unor bani ce pot fi pierduţi. Din păcate, acum nu există o politică responsabilă în cadrul infrastructurilor cibernetice şi de ceea este nevoie de un cadru legal. Guvernul joacă un rol legitim în acest sens”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă se aşteaptă la proteste din partea providerilor de internet şi a companiilor din domeniu care să vizeze proiectul de lege, Bostan a afirmat că „providerii de internet sunt responsabili, în general, şi ei sunt conştienţi că mărirea nivelului de încredere constă în respectarea unor reguli şi au tot interesul să ridice nivelul de încredere”.

„Acestă lege stabileşte minime condiţii de protecţie, dacă avem nişte date trebuie să avem şi responsabilitatea de a le proteja, trebuie să asigurăm conform Constituţiei aceste lucruri. În Constituţie sunt fixate nişte drepturi pentru cetăţeni, ele nu pot fi apărate de stat atâta timp cât nu sunt responsabilităţi fixate. Această lege este pentru aplicarea Constituţiei şi este conformă cu Directivele Europene care asigură în cadrul UE protecţia cetăţenilor”, a conchis ministrul.

Potrivit acestuia, legea securităţii cibernetice impune deţinătorilor de infrastructură cerinţe minime de raportare a atacurilor, exact ca în cazul unui incendiu.

 

”Dacă cineva nu ar suna la 112 când apare un incendiu nu s-ar putea face o intervenţie (în timp util-n.r.), intervenţia se face cu greutate. Nu există o protecţie 100% faţă de breşele care pot să apară, dar măcar putem să ridicăm acest nivel de securitate. Cadrul legal stabileşte responsabilităţi, metode de raportare atât pentru furnizorii de servicii, cât şi pentru instituţii, astfel încât să se ridice acest nivel”, a mai explicat Marius Bostan.

Sursa: gandul.info

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Alertă din cauza gripei AH1N1. Filtru sanitar la graniţa cu Ucraina, unde este epidemie

Redacția

Cinci profeţii cutremurătoare ale lui Arsenie Boca: „Se va ridica de la Răsărit un popor fără cruce, se va mânca şi carne de om şi se va bea sânge de om“

Redacția

Senatul a aprobat legea care obligă supermarketurile să doneze alimentele aproape expirate

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site