”Pentru semestrul II al anului 2019, începând cu luna octombrie, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 15,18 lei.
Valoarea nominala stabilită se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2020 respectiv, februarie 2020 și martie 2020”, se arată într-un proiect de Ordin publicat de Ministerul Muncii.
Potrivit unui proiect de lege depus la Parlament de către câțiva parlamentari PSD, actuala valoare a unui tichet de masă ”nu este suficientă pentru a cumpără o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei. Un număr mare de angajați se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziționarea unei mese”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit inițiatorilor, valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa (dacă în România valoarea nominală a tichetului este de aproximativ 3,21 Euro, în Spania este 1l Euro, în Belgia este 8 Euro, în Franța este 11,04 Euro, în Grecia este 6 Euro, în Portugalia este 7,63 Euro).
”Tichetele de masă au o eficientă remarcabilă în generarea de consum, locuri de muncă și venituri bugetare, că urmare a efectului de rostogolire a impactului lor pe șase valuri succesive de impuls economic. Fiecare leu acordat în tichete de masă aduce încasări bugetare de 40 de bani, iar pentru fiecare leu de contribuții sociale scutite de la plată sunt injectați în economia locală aproape 4 lei.
Tichetele de masă aduc la bugetul public venituri bugetare echivalente cu o rată de impozitare de circa 40%. Această înseamnă o eficientă foarte bună a tichetelor de masă în asigurarea veniturilor bugetare (mai mare decât eficientă tuturor impozitelor și contribuțiilor sociale actuale), iar această eficientă se explică tocmai prin „ecoul” pe care, prin natură și funcționarea lor, tichetele de masă îl au în economia reală, respectiv în cea nominală. Prin urmare, creșterea valorii nominale a tichetului de masă la 20 de lei va genera venituri suplimentare la bugetul public.
Articol integral pe www.hotnews.ro