RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Ministerul Muncii anunță o OUG pentru ca românii să poată pleca la muncă în străinătate prin forme legale

Ministerul Muncii vrea să ofere garanții suplimentare pentru românii care merg să muncească în alte state. Proiectul de modificare a Legii privind protecția românilor care lucrează în străinătate a fost discutat, miercuri, în primă lectură, în ședința de Guvern, a anunțat ministrul Raluca Turcan.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin modificarea legii se oferă garanții suplimentare muncitorilor români în ceea ce privește legalitatea contractelor cu angajatorii, dar și în privința condițiilor specifice de călătorie și siguranța transportului până în țara de destinație.

Astfel, agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate vor fi obligate să informeze lucrătorii asupra condițiilor și regulilor speciale de intrare în statul de destinație, să asigure transportul în țara de destinație, prin firme autorizate și să informeze ITM cu privire la persoanele plasate la muncă în străinătate, înainte de plecarea acestora și, lunar, cu privire la contractele încheiate, notează Mediafax.

“Evident că acum se creează şi fluxul invers, pentru că urmează perioada sezonieră, în care un număr mare de români anticipăm că va pleca la muncă din nou în străinătate pe perioadă determinată şi aici vom veni cu o Ordonanţă de Urgenţă astfel încât să creştem gradul de activităţi sezoniere în străinătate prin forme legale. De fapt aceasta este esenţa. Să se plece prin agenţii specializate, să-şi cunoască drepturile, să cunoască condiţiile de muncă din străinătate, să li se asigure transportul de la sosire în ţara respectivă până la locul de muncă. Am discutat lucrul acesta cu agenţii specializate tocmai pentru a preveni abuzuri şi blocaje şi dificultăţi pe care de multe ori românii le-au întâmpinat în străinătate”, a explicat Raluca Turcan, la finalul videoconferinţei cu directorii caselor judeţene de pensii.

  

digi24

Related posts

Noi blocuri în „fosta mahala“ a Iaşului și o parcare cu 280 de locuri cu sistem parklift

Redacția

Noul centru comercial de pe strada Moldovei, deschis fără acord teritorial de funcționare!

Marius Parteni

Semnal de alarmă din Parlament: Plățile APIA la hectar vor întârzia!

Redacția
Încarcă...