RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Mii de funcționari primesc spor de 15% pentru radiații în baza unor măsurători “umflate” de 1.400 de ori de o firmă privată

Mii de funcționari primesc spor de 15% din salariu, pentru radiații, în urma unor măsurători făcute de o firmă privată. Același serviciu poate fi făcut, gratuit, de autoritatea în domeniul comunicațiilor. Sute de instituții ale statului au contracte cu firma privată. Una singură a cerut și o verificare. Nivelul radiațiilor găsit de ANCOM a fost de peste o mie de ori mai mic decât cel în baza căruia sunt acordate sporuri. 

Sute de instituții publice din România au încheiat contracte cu o firmă privată pentru servicii de măsurare a radiațiilor, în contextul în care acest serviciu este oferit gratuit de ANCOM – Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

După ce primarul Sectorului 1 a cerut ANCOM măsurarea radiațiilor de la Administrația domeniului public, a ieșit la iveală că raportul firmei private conținea cifre de aproape 1.400 de ori mai mari. Pe baza acestor cifre, toți angajații ADP Sector 1 au primit 15% în plus la leafă, ca spor de radiații, mai bine de patru ani.

Digi24 l-a găsit pe patronul firmei care a măsurat radiațiile în toată țara, iar explicațiile sale sunt vagi și neconcludente. El recunoaște că rapoartele sale sunt cheia acordării sporului de 15% în instituțiile publice. 

  

Firma Arexman Construct din București a primit în ultimii ani 413 contracte din bani publici, fără licitație, de la sute de instituții publice din România, pentru măsurarea nivelului radiațiilor.

Fiecare contract are o valoare de câteva mii de lei și stă la baza acordării sporului de 15% în plus la salariu, dacă nivelul radiațiilor la locul de muncă este peste o valoare stabilită de lege. Același serviciu îl oferă, gratuit, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, pe baza unei simple cereri.

Cristin Popa, director Monitorizare și Control ANCOM: Noi utilizăm echipamente profesionale, calibrate conform normelor și măsurătorile le efectuăm conform standardelor

Recent, Primăria Sectorului 1 a cerut Autorității de reglementare în comunicații să măsoare nivelului radiațiilor în clădirea în care funcționează Administrația Domeniului Public.  Concluzia a fost că măsurătoarea firmei private avea un rezultat de aproape 1.400 de ori mai mare.

Reporter: Cum a ieșit acea măsurătoare?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: În momentul acesta nu am datele sub ochi, ca să văd ce s-a întâmplat, dar sigur după ce mă uit pe buletinul respectiv o să pot să vă spun.

Reporter: Îl avem noi, îl am la mine.

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Depinde de moment și de poziția în care se măsoară.

Reporter: Înțelegeam dacă era dublu, triplu, de zece ori mai mare, dar de 1.400 de ori!

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Cu siguranță există o explicație, putem s-o vedem împreună.

Reporter: Ne-o puteți arăta?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: În momentul ăsta nu sunt pornit pe problema asta, pentru că am altă problemă de rezolvat.

Întrebat dacă aparatul cu care a măsurat este omologat, patronul firmei private a evitat un răspuns clar.

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Sigur, sigur. Omologat… A fost testat de către cei de la Craiova, bineînțeles, ca să pot să fac măsurători cu el și este în consecință cu această omologare.

Reporter: Cei de la Craiova, la cine vă referiți?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Hmmm, dacă aveți buletinul, înseamnă că puteți să vedeți și certificarea în România. Vă uitați pe ultimele 3 pagini și vedeți că este acolo.

Reporter: Aceste aparate pe care le folosiți dumneavoastră nu ar trebui să fie omologate de statul român?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Suntem europeni, deci ar trebui să fie o instituție din Europa.

CONTINUARE PE DIGI24

Related posts

Prefectul vine la Pașcani pentru a se întâlni cu medicii de familie și primarii din zonă. Măsuri pentru accelerarea campaniei de vaccinare!

Oana Cordoneanu

Vin trei zile de disconfort termic major în toate regiunile ţării

Redacția

Rățoi falsifica pentru voturi adeverințele ce atestau dreptul de proprietate. Iată cine lansează acuzele!

Marius Parteni
Încarcă...