NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Mii de funcționari primesc spor de 15% pentru radiații în baza unor măsurători „umflate” de 1.400 de ori de o firmă privată

Mii de funcționari primesc spor de 15% din salariu, pentru radiații, în urma unor măsurători făcute de o firmă privată. Același serviciu poate fi făcut, gratuit, de autoritatea în domeniul comunicațiilor. Sute de instituții ale statului au contracte cu firma privată. Una singură a cerut și o verificare. Nivelul radiațiilor găsit de ANCOM a fost de peste o mie de ori mai mic decât cel în baza căruia sunt acordate sporuri. 

Sute de instituții publice din România au încheiat contracte cu o firmă privată pentru servicii de măsurare a radiațiilor, în contextul în care acest serviciu este oferit gratuit de ANCOM – Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

După ce primarul Sectorului 1 a cerut ANCOM măsurarea radiațiilor de la Administrația domeniului public, a ieșit la iveală că raportul firmei private conținea cifre de aproape 1.400 de ori mai mari. Pe baza acestor cifre, toți angajații ADP Sector 1 au primit 15% în plus la leafă, ca spor de radiații, mai bine de patru ani.

Digi24 l-a găsit pe patronul firmei care a măsurat radiațiile în toată țara, iar explicațiile sale sunt vagi și neconcludente. El recunoaște că rapoartele sale sunt cheia acordării sporului de 15% în instituțiile publice. 

  

Firma Arexman Construct din București a primit în ultimii ani 413 contracte din bani publici, fără licitație, de la sute de instituții publice din România, pentru măsurarea nivelului radiațiilor.

Fiecare contract are o valoare de câteva mii de lei și stă la baza acordării sporului de 15% în plus la salariu, dacă nivelul radiațiilor la locul de muncă este peste o valoare stabilită de lege. Același serviciu îl oferă, gratuit, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, pe baza unei simple cereri.

Cristin Popa, director Monitorizare și Control ANCOM: Noi utilizăm echipamente profesionale, calibrate conform normelor și măsurătorile le efectuăm conform standardelor

Recent, Primăria Sectorului 1 a cerut Autorității de reglementare în comunicații să măsoare nivelului radiațiilor în clădirea în care funcționează Administrația Domeniului Public.  Concluzia a fost că măsurătoarea firmei private avea un rezultat de aproape 1.400 de ori mai mare.

Reporter: Cum a ieșit acea măsurătoare?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: În momentul acesta nu am datele sub ochi, ca să văd ce s-a întâmplat, dar sigur după ce mă uit pe buletinul respectiv o să pot să vă spun.

Reporter: Îl avem noi, îl am la mine.

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Depinde de moment și de poziția în care se măsoară.

Reporter: Înțelegeam dacă era dublu, triplu, de zece ori mai mare, dar de 1.400 de ori!

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Cu siguranță există o explicație, putem s-o vedem împreună.

Reporter: Ne-o puteți arăta?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: În momentul ăsta nu sunt pornit pe problema asta, pentru că am altă problemă de rezolvat.

Întrebat dacă aparatul cu care a măsurat este omologat, patronul firmei private a evitat un răspuns clar.

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Sigur, sigur. Omologat… A fost testat de către cei de la Craiova, bineînțeles, ca să pot să fac măsurători cu el și este în consecință cu această omologare.

Reporter: Cei de la Craiova, la cine vă referiți?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Hmmm, dacă aveți buletinul, înseamnă că puteți să vedeți și certificarea în România. Vă uitați pe ultimele 3 pagini și vedeți că este acolo.

Reporter: Aceste aparate pe care le folosiți dumneavoastră nu ar trebui să fie omologate de statul român?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Suntem europeni, deci ar trebui să fie o instituție din Europa.

CONTINUARE PE DIGI24

Advertisements

Related posts

Consilierul Sorin Olariu lăsat în afara Consiliilor de Administrație, a unităților de învățământ din Pașcani

Răzvan Grecu

Eco-Salubritatea schimbă locația centrului de încasare din zona deal

Redacția

Pășcănenii au luat cu asalt izvoarele pentru a face rost de apă menajeră din cauza avariei pe sistemul de alimentare

Teona Gherasim
Încarcă...