RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Mii de convorbiri între soldați ruși și familie, interceptate: „Omoară-i pe toți. Ai binecuvântarea mea”

Aproximativ 2.000 de înregistrări secrete ale unor conversații interceptate între soldații ruși din Ucraina și persoanele lor dragi de acasă oferă o nouă perspectivă sfâșietoare asupra războiului declanșat de Vladimir Putin în urmă cu un an. Aceste conversații provenite din convorbiri telefonice interceptate dezvăluie un mister uman: Cum ajung oamenii crescuți cu un simț al binelui și răului să accepte și să comită acte de violență teribile?

Agenția de presă The Associated Press a identificat convorbiri efectuate în martie 2022 de soldați dintr-o divizie militară despre care procurorii ucraineni spun că a comis crime de război în Bucea, un oraș de lângă Kiev care a devenit încă de la începutul războiului un simbol al atrocităților rusești.

Un soldat rus îi spune mamei sale că tinerii ucraineni morți în urma primului său schimb de focuri semănau cu el. Un altul îi explică soției sale că s-a îmbătat pentru a-i fi mai ușor să ucidă civili. Un al treilea vrea ca iubita lui să știe că, în ciuda tuturor ororilor, visează doar să fie cu ea.

Crimele indică cât de nepregătiți erau tinerii soldați — și, în general, toată Rusia — pentru războiul care urma să vină. Mulți dintre ei s-au înrolat în armată pentru că aveau nevoie de bani și au fost informați în ultima clipă despre desfășurarea lor pe front. Li s-a spus că vor fi primiți în țara invadată ca niște eroi care ajută la eliberarea Ucrainei de asupritorii naziști — și de susținătorii lor occidentali — și că Kievul va cădea fără vărsare de sânge în decurs de o săptămână.

  

Interceptările arată că, pe măsură ce soldații își dădeau seama cât de mult au fost induși în eroare, le era din ce în ce mai frică. Violențele, care odată ar fi fost de neconceput, au devenit normale. Jefuirea și băutura ofereau momente rare de răgaz. Unii au spus că au recunoscut că urmat ordinele de a ucide civili sau prizonieri de război.

Ei le spun mamelor lor cum arată acest război, de pildă despre adolescentul ucrainean căruia i s-au tăiat urechile. Despre cum cel mai înfricoșător sunet nu este fluierul unei rachete care trece pe lângă tine, ci tăcerea care înseamnă că vine direct spre tine. Cum armele moderne pot devasta corpul uman astfel încât să nu mai rămână nimic de adus acasă.

Mamele lor se străduiesc să-și împace mândria și groaza, iar soțiile și tații lor îi imploră să nu bea prea mult și să sune acasă.

Acestea sunt poveștile a trei dintre acești bărbați: Ivan, Leonid și Maxim. AP nu a folosit numele lor complete pentru a le proteja familiile din Rusia. AP a stabilit că ei se aflau în zonele în care s-au comis atrocitățile, dar nu are nicio dovadă suplimentară a acțiunilor lor individuale în afara celor mărturisite de ei.

Publicația a vorbit cu mamele lui Ivan și Leonid, dar nu a putut lua legătura cu Maxim sau cu familia acestuia. Verificarea acestor apeluri a fost făcută cu ajutorul Dossier Center, un grup de investigație din Londra finanțat de disidentul rus Mihail Hodorkovski. Convorbirile au fost, bineînțeles, editate.

continuare pe adevarul.ro

Related posts

Zilele Colegiului național „Mihail Sadoveanu” Pașcani au loc în perioada 4-9 noiembrie

Denisa Mădălina Pițel

SVSU Lespezi a câștigat etapa interjudețeană a concursurilor de la Suceava. Merge la faza națională!

Marius Parteni

Corala Armonia, concert de colinde la Pașcani în luna decembrie (VIDEO)

Marius Parteni
Încarcă...