RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Mihaela Bilic, despre tulburările digestive: „Nu gastrita doare, ci stresul”

Nu vi s-a întâmplat să vă treziți din senin cu dureri de stomac chiar dacă aveți o alimentație sănătoasă și nu suferiți de vreo afecțiune în acest sens? Ei bine, medicii nutriționiști spun că există o legătură directă între simptomele tulburărilor digestive și emoțiile trăite în anumite momente. Specialistul în nutriție dr. Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe rețelele de socializare cum ajungem să avem dureri insuportabile de stomac din pricina stresului, fără a avea o problemă de sănătate reală.

„Din ce în ce mai multe persoane se plâng de tulburări digestive și caută cu îngrijorare și speranță diete și recomandări nutriționale care să-i scape de durere. De la gastrită, la balonare, reflux esofagian și colon iritabil, toate simptomele digestive au o componentă psiho-emoțională, reflectă o somatizare a stresului”, a explicat medicul nutriționist.

Apoi, a explicat care este adevăratul factor declanșator al disconfortului abdominal. „E o expresie bazată pe realitate. A nu putea face față presiunii, grijilor și problemelor lasă urme. Inflamația mucoaselor și contracția musculaturii netede a tractului digestiv (mușchi ce nu pot fi controlați cu propria voință) duce la spasme, durere, disconfort. Și pentru acest lucru nu este de vină mâncarea. Nu căutați factori alimentari cauzatori, răul vine de la stres”,  a adăugat specialistul în postarea făcută pe pagina sa de Facebook. Mihaela Bilic a mai spus că soluția pentru astfel de probleme nu este adoptarea unui anumit regim alimentar, ci conștientizarea și controlul emoțiilor.

„Persoanele interiorizate, care se consumă și se implică mult, cărora le pasă de toți și de toate, perfectioniștii, exigenții și cei dornici de control, au cu toții șanse mari să facă gastrită. Când te enervezi te doare. Când ceva nu este cum trebuie, simți o gheară în stomac. Când ai griji, probleme sau necazuri ți se pune un nod în gât sau o greutate în capul pieptului. În această situație nu de un regim alimentar ai nevoie, ci de o conștientizare și de o diminuare a stresului. Se vor gasi mulți care sa vă recomande diete fără grasimi, fără condimente, fără crudități. Sau vă vor spune să renuntați la carne, lactate și ciocolată, vă vor da combinații insipide și fierturi neapetisante. Sfatul meu e să vă întrebați dacă nu există o problema reală în viața voastră, o nemulțumire, o insatisfacție sau o frustrare. Pentru ca răul din burtă e legat de răul din suflet. Și rareori se tratează cu supă de legume si orez fiert”, a încheiat dr. Bilic.

  

UNICA

Related posts

Raed Arafat anunță că marile festivaluri de muzică s-ar putea să nu se țină în acest an

Redacția

CNSU: Perioada de carantină se reduce la 5 zile pentru vaccinați și 10 pentru nevaccinați. Stau în carantină și contacții vaccinați

Redacția

Cine este primul ieşean care s-a vindecat de coronavirus. A fost trimis acasă

Redacția
Încarcă...