RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medicul endocrinolog prof. dr. Voichița Mogoș, despre subiectul anului: „Luând aceste pastile, oamenii își închipuie că sunt perfect protejați”

Medicul endocrinolog prof. dr. Voichița Mogoș a explicat că, deși consumăm zilnic sare iodată și alte alimente bogate în iod, acestea nu fac decât să ne asigure cele 200 micrograme de iod, astfel încât tiroida noastră să funcționeze normal. De aceea, în caz de accident nuclear, trebuie să administrăm o doză de 100 de miligrame de iodură de potasiu care va face ca tiroida noastră să fie saturată și să nu mai absoarbă iodul radioactiv

Tiroida sintetizează hormonii tiroidieni, tiroxina și triiodotironina, pornind de la o serie de aminoacizi și iod. Aproape toate celule din corp depind de hormonii tiroidieni pentru reglarea metabolismului și activitatea chimică prin care celulele transformă substanțele nutritive în energie. O persoană adultă trebuie să consume zilnic în jur de 200 micrograme de iod (mcg). În schimb, femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de un aport mai mare de iod, circa 250 mcg. În principiu, cantitatea aceasta de iod o primim din alimentație. Produsele alimentare sunt sărate, iar obligația producătorilor este să le săreze cu sare iodată. În România, sarea iodată este principalul vehicul de iod, în timp ce alte țări procedează la iodarea apei, a laptelui sau la alte metode.

O persoană adultă are nevoie să consume zilnic 200 mcg. de iod. Această cantitate de iod poate fi asigurată prin consumul de sare iodată, pește, alege marine, fructe de mare, dar și prin consumul de lactate și ouă. Deși consumăm zilnic sare iodată, în niciun caz nu putem să asigurăm organismului cantitatea de 100 miligrame de iod care este necesară în caz de accident nuclear.

„În cazul apariției în atmosferă a iodului radioactiv, acesta ajunge la noi sub formă de nori, iar apoi se lasă pe toate lucrurile, pe vegetale, pe hainele noastre, pe piele etc. Astfel, ajungem să înghițim acest iod radioactiv care este folosit de tiroidă exact ca iodul normal, deoarece tiroida nu distinge cele două tipuri de iod. O altă modalitate prin care acesta ajunge în organism este inhalarea, ceea ce duce la iradiere internă. De aceea, este important ca organul care captează iodul radioactiv, adică glanda tiroidă, să fie saturat. Așadar, doza pe care o administrăm este de 100 de miligrame, adică de 500 de ori mai mult decât cantitatea zilnică necesară. Astfel, tiroida pentru o perioadă destul de mică de timp este sătulă, dar, dacă fallout-ul persistă, tratamentul trebuie continuat. Nu se face profilaxie la copiii foarte mici și la femeile însărcinate, dar la adulți se poate, în cazul în care emanațiile sunt verificate ca fiind continue. Niciodată, indiferent de cât de multă sare vom consuma, nu vom ajunge la o cantitate de iod care să satureze glanda tiroidă ca aceasta să nu mai capteze iod radioactiv”.

  

bzi.ro

Related posts

Când ajung primele doze de vaccin Johnson&Johnson în România

Redacția

Liceenii de la Liceul Teoretic „Miron Costin” printează 3D viziere pentru medici

Iulia Huțanu

Medici care au dat o rețetă greșită, obligaţi să achite daune de 70.000 de euro

Redacția
Încarcă...