NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medic: Semnele long COVID pot fi foarte variate

crestere-a-cazurilor-noi-de-covid-fata-de-martea-trecuta,-ziua-de-referinta-a-fiecarei-saptamani-pentru-tendinta-pandemiei-/-3.114-infectari-si-18-decese-in-ultima-zi

Astmul bronșic, pneumoniile produse de fungi, fibroza pulmonară diferită de cea idiopatică pot fi tot atâtea semne ale sindromului long COVID, atrage atenția Beatrice Mahler, medic şi manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală.

„Dacă vorbim de long COVID, lucrurile sunt destul de variate şi nu pot să spun că avem un cod de diagnostic valabil pentru toate tipurile de manifestări pe care le întâlnim în long COVID. Practic, vorbim despre pacienţi care se prezintă cu simptomatologie variată şi sunt încadraţi într-una dintre afecţiunile care sugerează cel mai mult o boală pe care o cunoaştem deja, dar care a fost declanşată de COVID”, a explicat managerul, într-un interviu pentru News.ro.

Majoritatea pacienților, nevaccinați

Întrucât acest sindrom nu are încă o codificare nouă ca boală nu se poate ști câți pacienți au suferit până acum de acest sindrom, dar, mai spune medicul, frecvența acestor pacienți la cabinet este destul de mare. Majoritatea celor care se prezintă cu simptome de long COVID ca urmare a trecerii prin infecția cu noul coronavirus sunt persoane nevaccinate sau imunizate cu o singură doză de ser și care aveau și boli asociate. Sistemul lor imunitar deficitar a favorizat contractarea virusului SARS-CoV-2, iar acum întreaga paletă de reacții declanșate se remit cu greu.

Advertisements
Advertisements
  

Dr. Mahler recomandă ca pacienții cu boli cronice să fie în continuare prudenți în fața oricărei infecții respiratorii. „Mesajul meu s-ar îndrepta pentru persoanele care au şi alte afecţiuni asociate, este extrem de important pentru ele ca tratamentul bolii de bază să fie făcut corect, indiferent dacă vorbim de un astm bronşic sau de o hipertensiune arterială, sau de un diabet, boala de bază trebuie să fie compensată. Sunt o serie de preparate care pot ajuta la creşterea imunităţii, fie sub formă de injecţii, avem vaccinuri care se pot administra începând cu luna septembrie, sunt vaccinurile antipneumococice, apoi vaccinul antigripal, dar şi preparate sub formă de tablete care pot fi administrate şi cresc imunitatea şi pregătesc practic organismul pentru trecerea prin iarnă. Nu în ultimul rând, stilul de viaţă contează şi cred că schimbarea stilului de viaţă cu includerea exerciţiilor fizice uşoare, măcar mers în fiecare zi 30 de minute, poate să facă diferenţa atunci când trecem printr-un moment mai dificil cum este cel de boală”, a conchis dr. Beatrice Mahler.

adevarul.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Turista din Suceava luată cu salvarea de pe plaja din Eforie Nord, testată pozitiv pentru COVID

Redacția

Andrei Baciu a fost numit în funcţia de preşedinte al CNCAV, în locul lui Valeriu Gheorghiţă

Redacția

Judeţul Iaşi a ajuns pe locul IV în ţară după numărul cazurilor de coronavirus

Redacția
Încarcă...