NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Fapt divers

Medic român educat în SUA, prodecan în California, se chinuie de un an să-și echivaleze studiile în România!

Doua kilograme de acte a cantarit ca a depus Dana Bota, neurooncolog si prodecan la Universitatea din Irvine, California, de cand a inceput, acum un an, procesul de echivalare in Romania a rezidentiatului si supraspecializarii obtinute in Statele Unite. Insa nici macar acum nu l-a putut finaliza, lovindu-se la tot pasul de birocratia excesiva. Cercetator si neurooncolog, Daniela Bota este in prima linie a razboiului cu una dintre cele mai cumplite maladii: cancerul la creier.

Este prodecan al UC Irvine si chief scientific officer (director de cercetare), pozitie din care coordoneaza peste 500 de studii clinice. Generozitatea pacientilor care participa la cercetare Daniela si sotul ei, Robert, au plecat din tara in anul 1997, imediat dupa absolvirea facultatii. Robert era atras de psihiatrie, ea isi dorea sa faca cercetare fundamentala. Voia sa dezlege puzzle-uri medicale, insa aici lipseau resursele.

Peste Ocean, Daniela si-a dat doctoratul in biologie moleculara, apoi a facut rezidentiatul in neurologie si s-a supraspecializat in neurooncologie. In timpul rezidentiatului, o impresionasera reziliența, curajul si generozitatea pacientilor cu cancer in fata suferinței: “Sunt pacienți foarte generosi, interesați sa participe la studiile clinice si sa ne ajute sa avansam in cercetare, care de multe ori nu ii va ajuta pe ei, ci ne va ajuta pe noi si va ajuta viitorii pacienti”.

Citeste mai multe pe Libertatea.

  

Advertisements

Related posts

Câteva lucruri de văzut în însorita Provence: Câmpuri de lavandă, plantații de măslini și plaje spectaculoase

Redacția

De ce se bat cuie în copaci – mit sau realitate? Sfatul grădinarului

Redacția

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, infectat cu coronavirus. Care este starea sa de sănătate

Redacția
Încarcă...