RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medic pediatru: “Școlile se vor închide una după alta. Copiii sunt cel mai activ vector de transmitere a COVID-19”

Mihai Gafencu, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu” Timisoara, profesor universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes din Timisoara, presedinte al “Salvati Copiii”, trage un semnal de alarma: scolile din Romania se vor inchide unele dupa altele imediat ce se vor fi deschis.

Asigurarea conditiilor de protejare a elevilor, dar si a profesorilor, va fi deficitara pentru ca lucrurile s-au facut pe jumatate. Reteaua de medicina scolara a fost distrusa. Potrivit sondajelor realizate de “Salvati Copiii”, 21% dintre scoli nu sunt pregatite pentru inceperea noul an scolar in conditii de pandemie, 47% dintre elevi nu au avut acces la invatamantul online, iar 1 milion de copii traiesc in saracie.

Ziare.com: Sunteti medic pediatru, presedinte al Salvati Copiii, in prag de inceperea scoli, atrageti atentia asupra faptului ca, in conditiile in care se vor deschide scolile, in pandemie fiind, reteaua de medicina scolara exista, dar lipseste cu desavarsire. Pe cand exista aceasta retea, triajul epidemiologic era facut de medici si asistente. Astazi, insa, in pandemie, triajul va fi lasat in spinarea parintilor si profesorilor. Cum s-a ajuns aici?

Dr. Mihai Gafencu: S-a ajuns aici in 30 de ani de nepasare, de ignorare a tot ceea ce inseamna nevoile reale ale sistemului de Educatie. Fara sa gresim, dar, desi fostul regim al lui Ceausescu ne-a scos in strada, am avut Revolutia scaldata in sange, as spune ca totusi reteaua de medici de scoli era pusa la punct. Exista o ingrijire foarte atenta a copiilor, dar pe de alta si o “urmarire” foarte agresiva a medicilor. Starea de sanatatea era o preocupare, desi nu era dublata intotdeauna de medicatie, aparatura. Stocurile de medicamente erau limitate, exista o medicatie naturista care sa acopere “lipsurile!”. Exista si o retea de ingrijire post-natala, de ingrijire a mamei si copilului foarte bine dezvoltata.

  

ziarul de iasi

Related posts

Primul deces al unui pășcănean din cauza COVID -19

Marius Parteni

Mai multe sortimente de crenvurşti Wudy, retrase de la vânzare din magazinele din România, după detectarea bacteriei Listeria Monocytogenes

Redacția

Managerul Costică Pânzaru: “Angajații Spitalului Municipal de Urgență Pașcani nu vor avea salariile scăzute pentru luna martie!”

Răzvan Grecu
Încarcă...