RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medic: În 25 de ani, am făcut echivalentul a 6 ani de puşcărie, de gardă. Medicii sunt epuizați

 

Sindicaliştii din sănătate ameninţă cu o grevă generală, după ce sporurile şi primele pentru acest an au fost plafonate. Oficial, guvernanţii şi-au propus să readucă în ţară o parte dintre medicii şi asistenţii plecaţi. Credeau că-i vor convinge cu salariile majorate anul trecut, dar cu aceleaşi condiţii în spitalele. Însă au reuşit să-i facă şi pe alţii să plece. Urmează un articol marca „Pacient în România”.

  

 

Rodica Ciolacu medic primar urgentist: „Perioada de sărbători a fost o perioadă foarte aglomerată, cu multe ore din zi în care pacienţii au fost în număr mare la camerele de gardă şi atunci timpii de aşteptare s-au mărit. Ne străduim să respectăm timpul impus de lege, dar sunt multe situaţii, cel puţin în această perioadă aglomerată, în care nu putem să respectăm limita de timp”.

Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Naţională a Pacienţilor: „Pe un fond de criză de personal medical, este foare greu să gestionezi resursele umane. Efectele acestor stresuri ale personalului medical afectează foarte mult calitatea actului medical, contactul cu pacientul, relaţia cu pacientul”.

Imaginea din spitalele din Capitală a fost una dezolantă în zilele în care o parte din personalul medical a fost liber. Nu e foarte mare diferenţa nici în celelalte zile. Pe holuri am văzut cum alergau medicii cu fișe ale pacienților în mâini, bolnavii care nu mai aveau vlagă se uitau după ei ore în şir să-i bage în seamă, ambulanțele aduceau în continuu alți oameni care aveau nevoie și ei de ajutor. Printre pacienții care stăteau înghesuiți pe holuri abia își făcea loc câte o targă cu un alt caz grav.

Pacienţii aşteaptă cu orele în camerele de gardă şi din cauza unui deficit de medici. Din spitalele din România lipsesc aproximativ 15.000. Media europeana este de 3,3 medici la o mie de locuitori, în timp ce în România este de 2,5 medici la o mie de locuitori.

Rodica Ciolacu medic primar urgentist: „Putem vorbi de un deficit de medici care este la toate nivelurile şi în toate tipurile de instituţii sanitare. Lipsa cea mare în Bucureşti cred că este a spaţiilor de îngrijiri medicale. Să ne gândim că nu există niciun spital nou construit dintre colegii urgentişti care au plecat acum câţiva ani în străinătate, nu s-au întors niciunul dintre ei, deşi salariile s-au mărit”.

Luminiţa Oprea, asistent medical: „În momentul în care percepţia unei întregi societăţi româneşti este că nouă ne- au crescut foarte mult salariile , neluând în seamă condiţiile în care lucrăm, neluând în seamă că un om face treaba mai multor oameni , aici considerăm că statul face o economie serioasă”.

Mihaela Zaharia, medic primar chirurgie plastică: „Deşi au crescut salariile anul trecut volumul de muncă este chiar mai mare. Numărul de ore de gardă este foarte mare. Într-adevăr este o lipsă de medici , nu numai în Bucureşti, dar mai ales în teritoriu, în judeţe, cu cât sunt mai îndepărtate cu atât sunt mai puţini medici disponibili pentru a trata bolnavii. Şi eu m-am gândit la un moment dat să plec poate pentru un an sau doi, pe un contract de muncă într-o altă ţară, unde eşti şi respectat, ai şi un program de lucru bine stabilit. (Câte gărzi faceţi pe lună?) 5 gărzi. Asta înseamnă să stai 5 nopţi plecat de acasă. Înseamnă cam 10 zile lucrate în spital. Eu sunt de 25 de ani în această specialitate şi cred că am făcut echivalentul a vreo 6 ani de puşcărie, pentru că atunci când esti de gardă, eşti în spital, n-ai voie să ieși nici măcar până la uşă. Medicii sunt epuizaţi. Ştiu colegi care au făcut infarct în gardă, din cauza efortulu, din cauza nesomnului. Pentru că într-o gardă de 24 de ore noi nu dormi, a doua zi dimineaţa suntem consideraţi apţi de muncă în continuare, încă vreo 6 ore.”

Cristina Tănase, asistent medical, Institutul Clinic Fundeni: „În fiecare dimneaţă eu primesc câte 30- 40 de pacienţi cărora trebuie să le recoltez, să îi trim la investigaţii, să stau de vorbă cu ei. Dar timpul este foarte scurt. Sunt momente când se urcă, vin pe scaun, le recoltez, le spun că trebuie să îşi completeze cosimţămintele, aveţi de făcut investigaţia asta, asta. Este o bandă pe care o pun la fiecare pacient ca să pot să fac faţă. Iar acel pacient suferă. Suferă foarte mult, că nu este nici familia alături”.

În timp ce autoritățile așteaptă medicii și asistentele să se întoarcă în țară, posturile sunt blocate.

Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Naţională a Pacienţilor: „Nu majorarea salariilor la modul oportunist şi la modul nepregătit poate să atragă specialişti în spitale. Cel mai mult îi atrage condiţia de muncă”.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Se spune că nu avem medici în România, dar nu avem medici în Galaţi, nu avem în Tulcea, Giurgiu, Călăraşi, Craiova, în schimb avem foarte mulţi în Cluj, Bucureşti, Timişoara şi dorim să vedem geografic, pentru că a spune că nu există medici în România în acest moment în care în rezidenţiat ai foarte mulţi, e un paradox.”

Magda Sigmund, preşedinte Sindicatul Solidaritatea spitalul Sf. Ioan:„ Noi, de exemplu, suntem un spital plătitor de medici rezidenţi. La 31 decembrie, un număr de 120 de medici rezidenţi care au încheiat rezidenţiatul, nu există posturi pentru ei şi atunci unde ajungem? Nu există deblocare de posturi, nu se măreşte organigrama.”

Și sporurile au fost blocate prin Ordinanța de Urgență. Cadrele medicale o consideră o capcană.

Magda Sigmund, preşedinte Sindicatul Solidaritatea spitalul Sf. Ioan: „Ordonanţa 114 a fost dată într- o perioadă în care noi nu putem face nimic ca şi salariat este o capcană din punct de vedere al salarizării a fost dată cu cap, intenţionat s-au legat liberele astea cu recuperare , care au fost date tocmai pentru a nu exista un protest. Ca şi personal TESA, muncitori, personal auxiliar, registratori medicali, biologi, chimişti, nu există mărire de salariu”.

Luminiţa Oprea, asistent medical: „Cu tristeţe recunoaşem, majoritatea suntem dezamăgiţi. În momentul în care acorzi diferit atenţie personalului în funcţie de categoria profesională căreia îi aparţine, întreţii o oarecare stare conflictuală între oameni. Aici s-a ajuns.”

Federația Solidaritatea face demersuri pentru grevă generală. Au fost strânse 5.600 de semnături în perioada sărbătorilor.

Și Federația Sanitas amenință cu grevă.

Magda Sigmund, preşedinte Sindicatul Solidaritatea spitalul Sf. Ioan: „(Vă pregătiţi de grevă generală?) Trebuie. Nu există să nu ne pregătim, fiindcă este o discriminare: voucherele de vacanţă, indemnizaţia de hrană, la toate este o pierdere. Ca să putem da voucherele de vacanţă a trebuit să achiziţiona în materiale sanitare mai puţine, adică faci un compromis.”

Gabriel Predica, lider de sindicat Solidaritatea: „Pe procedura legală deschiderea conflictului colectiv de muncă poate ajunge, evident, într-un final şi la grevă. Totul depinde de disponibilitatea la dialog a guvernului, de disponibilitatea de a renegocia această ordonanţă.”

Mihaela Zaharia, medic primar chirurgie plastică: „Cei îndreptăţiţi de a ne îmbunătăţi condiţiile de muncă nu vor face eforturi, atunci, probabil că va veni ziua în care vom pune şi noi stetoscopul sau bisturiul la păstrare şi vom lua o pauză binemeritată.”

sursa www.stiridigi24.ro

 

Related posts

Care sunt focarele de COVID ale Europei, cu România în topul listei

Redacția

Administratorul public al municipiului îndeamnă pășcănenii să se vaccineze: „Este singura cale de a revenit cât mai repede la normalitate!”

Iulia Huțanu

Italia ar urma să anunțe lockdown total în mai multe zone. Ieșirea din localitate interzisă, magazinele neesențiale închise

Redacția
Încarcă...