RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

MEC: Locuri subvenţionate complet pentru studenţii din mediul rural, de la toamnă

Universităţile se aşteaptă la o serie de măsuri radicale ce urmează să fie luate în perioada următoare dacă propunerile discutate la Consiliul Naţional al Rectorilor de la începutul lunii februarie, desfăşurat la Braşov, au vreo şansă să fie puse în aplicare.

 

În contextul în care la eveniment a participat atât noul ministru ales al Educaţiei, cât şi consilierul de stat pentru Educaţie de la Adminsitraţia Prezidenţială, reprezentanţi ai tuturor organismelor care reglementează funcţionarea învăţământului superior, dar şi ai Departamentului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, concluziile au ieşit din cadrul standard al dezbaterilor academice. Spre exemplu, o propunere pentru care s-a promis sprijin de la noua conducere a Ministerului Educaţiei a fost cea ca instituţiile de învăţământ superior să îşi achiziţioneze propriile defibrilatoare pe care să le amplaseze în campusurile didactice şi în cele academice, dar şi să instruiască o parte din cadrele didactice şi din personalul administrativ să le poată folosi în caz de pericol. Măsura nu a fost primită cu mare entuziasm de reprezentanţii universităţilor, mai ales în condiţiile în care rectorii UMF-urilor din ţară au argumentat că legislaţia de intervenţie în afara spitalelor este neclară şi restrictivă chiar şi pentru medici.

  

O altă măsură care pare să continue politicile fostei conduceri a Ministerului Educaţiei ţine de promovarea învăţământului superior în rândul elevilor care provin din medii defavorizate, în special din zone rurale. Astfel, ministrul a avansat ideea ca, în noul an universitar, 2018 – 2019, universităţilor să le fie distribuite 2.000 de locuri finanţate complet de către statul român pe care să se poată înscrie doar acei studenţi care provin din medii rurale. Ele vor funcţiona cum func­ţionează locurile pe care se înscriu romii sau studenţii basarabeni – vor fi bugetate şi vor primi burse ce vor putea fi cumulate şi cu cele de merit din timpul anului universitar.

CNR cere evaluarea şcolilor doctorale

Într-o rezoluţie emisă la finalul şedinţei de la Braşov, conducerea CNR dedică un spaţiu semnificativ explicaţiilor voalate cu privire la susţinerea fostului ministru de către mai mulţi rectori din ţară. Deşi o treime din scrisoarea deschisă vorbeşte despre integritate şi despre faptul că universităţile nu ar trebuie să fie implicate „în chestiuni politice care exced intereselor directe ale educaţiei şi cercetării ştiinţifice“, se invocă apoi libertatea CNR de a vorbi public pe chestiunile importante din educaţie. „CNR va luat întotdeauna în considerare criticile care vin din socie­tate, astfel încât o abordare constructivă să conducă la acele măsuri menite a asigura progresul. Susţinerea membrilor comunităţii academice din România s-a făcut şi se va face cu argumente concrete. Un argument esenţial izvorăşte din convingerea că nimeni nu poate reprezenta interesele legitime ale unei comunităţi mai bine decât un membru al acesteia. În condiţiile în care există numeroase exemple de implicare a asociaţiilor profesionale în susţinerea membrilor lor, CNR nu i se poate interzice un astfel de drept“, se precizează în documentul citat. În ceea ce priveşte cerinţele CNR adresate ministerului, Guvernului şi tuturor factorilor implicaţi în procesul decizional, acestea se leagă de unele criterii ce au fost deja dezbătute, precum evaluarea şcolilor doctorale, clasificarea şi ierarhizarea universităţilor pe criterii de calitate.

Însă conducerea CNR vine şi cu o serie de cerinţe punctuale, printre ele numărânduse şi creşteri bugetare anuale succesive care să genereze până în 2020 alocarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie şi 1% pentru cercetarea ştiinţifică. Solicită implementarea de măsuri la nivel naţional cu privire la reducerea abandonului universitar şi se revine la solicitarea implementată prin Legea 1/2011 a Educaţiei, dar care nu a fost pusă în practică niciodată – finaţarea pe cicluri de studii universitare şi nu finanţarea per student. „CNR îşi exprimă totalul dezacord în raport cu propunerea de alocare a cifrei de şcolarizare bugetate în prezent, propunere care face totală abstracţie de domeniile de interes strategic asumate de România la nivel naţional şi european, dar şi de cerinţele pieţei muncii“, au completat reprezentanţii CNR. 

 Sursa

Related posts

Educație pentru o alimentație sănătoasă, cu elevii Colegiului “Unirea” Pașcani

Ema Roman

Copii de clasa a VI-a surprinși în timp ce se masturbau în toaleta școlii din Conțești

Marius Parteni

Profesorii navetisti de la Școala Gimnaziala Harmanestii Vechi au obtinut 16.000 lei printr-o decizie judecatoreasca

Redacția
Încarcă...