RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Măsurile pentru colectarea selectivă s-au întețit în Pașcani. Șeful operatorului de salubritate: „Trebuia să începem din 2012!”

Eco Salubritate a intensificat măsurile de colectare selectivă în municipiul Pașcani. Operatorul local a achiziționat suporți compartimentați, pe care sunt specificate tipurile de deșeuri.

 

  

Colegiul „Mihail Sadoveanu” și diferite persoane juridice au primit deja containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Liceul „Unirea” urmează să beneficieze și el de astfel de containere imediat ce termină deratizarea.

„Am pus în planul de achiziție anual niște suporți pentru colectarea selectivă. La costurile minime, adică la 100 de lei fiecare suport, iar fiecare suport este cu trei compartimente pentru colectare. Am dus deja, prin proces verbal de predare- primire, către liceul «Mihail Sadoveanu» 18 asemenea suporți și bineînțeles la alte persoane juridice din oraș. Asta a fost în limita posibilităților. La momentul acesta mai avem de dus la Colegiul Tehnic de Căi Ferate «Unirea» 10 suporți, nu ne-am grăbit pentru că liceul este în proces de deratizare, iar după ce termină curățenia le vom furniza și lor. Asta o să ducă la o scădere de costuri pentru licee și bineînțeles și la noi, nu o să mai transportăm către Iași cantități de deșeuri care pot fi reciclate”, a declarat directorul Eco Salubritate, Leonard Ursu.

Potrivit celor declarate de Leonard Ursu, colectarea selectivă ar fi trebuit să înceapă din anul 2012, însă nici operatorul de salubritate și nici unitățile publice nu au făcut acest demers. După aproximativ șase ani, acestea s-au mobilizat și au început să pună bazele colectării.

„Din cauza acestui debut stângaci, pentru că este foarte târziu, ar fi trebuit să fie din 2012 și instituțiile de învățământ să facă în așa fel încât să colecteze selectiv, însă nici operatorul de salubritate, în speță noi, nu a făcut nici un demers în sensul acesta. Acum ușor, ușor, încercăm să pune anumite lucruri la punct. Totuși rezultatele se văd în ceea ce privește transportul către Iași. Spre exemplu în anul 2017, în luna august, s-au transportat la Iași 51 de mașini a câte 50 mc fiecare, iar în luna august aferentă anului în care discutăm am transportat 47 de astfel de mașini, deci practic, o reducere de 200 mc. Din punct de vedere financiar asta înseamnă o economie de 20.000 de lei la bugetul societății noastre, bani cu care reușim să mai facem față la cheltuielile noastre de zi cu zi care nu sunt puține. Intenționăm pentru perioada următoare să achiziționăm și cealaltă parte de suporți, dar asta în funcție de disponibilitatea financiară. Raportat la ce bani avem, pentru că noi am trecut la taxă în ceea ce privește colectarea și datorită taxei colectăm mai puțin. Am înregistrat și o ușoară pierdere datorată faptului că nu am încasat taxa”, a mai menționat directorul de la Eco Salubritate.

Pentru că firma de salubritate nu are destule fonduri a restaurat containerele vechi și le-a dat spre uzul public transformate în containere de colectare selectivă.

„Responsabilitatea noastră este doar să colectăm de pe domeniul public. De la începutul anului containerele de 1,1 mc pe care nu mai puteam să le folosim în procesul de producție pe care îl desfășurăm noi pentru că s-au deteriorat în așa natură încât au trebuit casate, iar cele pe care nu le-am casat le-am demontat roțile pe care le putem refolosi. Containerele le-am transformat și le-am închis în vederea colectării selective”, a mai completat Leonard Ursu.

Related posts

Aderarea la ARSACIS: Pășcănenii vor plăti salariile imense ale șefilor de la Apavital Iași. Vezi cât câștigă aceștia!

Răzvan Grecu

Ecoserv: Statiile si amplasarea acestora pentru fiecare din cele patru trasee, Pașcani și suburbii (DOC)

Redacția

La cererea DelGaz Grid S.A. Primăria propune suplimentarea sumei pentru realizarea extinderii rețelei de iluminat în cartierul Aerodrom

Marius Parteni
Încarcă...