NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Măsurile luate la nivelul Spitalului CF Pașcani, după 15 mai. Se pot interna și alte categorii de pacienți. Unitatea medicală va primi 10 ventilatoare

Spitalul CF Pașcani a luat măsurile necesare, după încetarea măsurilor de urgență și intrarea în alertă. Unitatea medicală, la fel ca și celelalte din țară, va trebuie să primească și alte categorii de bolnavi. De luni, 18 mai se va interna doar pe bază de programare, în principiu se vor face 10 pe zi.  La prezentarea în spital se va realiza triajul tuturor persoanelor și în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2. Au fost introduse noile reguli pentru a se preveni infecţia cu COVID-19. S-au realizate circuite speciale, zone destinate bolnavilor cu COVID-19, însă și pentru alte probleme medicale.

„Conform Ordonanțelor emise, până acum eram obligați să internăm numai urgențele de gradul 1 și 2. De la ridicarea stării de urgență putem interna și ceilalți pacienți, respectiv acutizări ale unor boli cronice sau boli nou diagnosticate, deci nu numai urgențe.Dar, pentru că Organizația Mondială a Sănătății nu a ridicat avertizarea pandemiei,  ba mai mult, toată conducerea țării noastre acceptă faptul că transmiterea continuă să fie comunitară, noi trebuie să asigurăm un climat epidemiologic cât mai optim, astfel încât să protejăm pacienții care se adresează spitalului nostru. De aceea, nu vom putea interna la întreaga capacitate a spitalului. În felul acesta, în urmatoarele două săptămâni, până la 1 iunie, am decis să internăm doar câte un pacient pe salon, pentru a păstra distanțarea socială și a evita în felul acesta posibilitatea contaminării între pacienți, foarte mulți dintre aceștia putând fi asimptomatici, dar contagioși, transmițători ai bolii. Deocamdată, de luni vom interna numai pe bază de programare, vom afișa la intrarea în spital doua numere de telefon, la care pacienții vor putea să își facă programare pentru consultație și, implicit dacă se hotărăște, și internare. În principiu, numărul de programări pe zi va fi de până la 10. Toți pacienții vor fi consultați în cortul de triaj, acest lucru constând în completarea unui chestionar, care conține o serie de întrebări, termometrizare și anamneza scurtă, respectiv simptomele pe care le prezintă bolnavul. Acestea ne vor ajuta pe noi să deosebim pacienții suspecți covid de pacienții nesuspecți covid, pentru că cele două categorii vor urma în spital o traiectorie separată. Pacienților suspecți covid, li se va recolta analiza pentru PCR, conform metodologiei, proba va fi trimisă la Iași, iar pacientul până când va primi rezultatul de la laborator, va fi izolat în zona destinată pacienților suspecți covid.Pacienții care în urma acestei examinări nu vor fi declarați suspecți covid, vor fi internați în spital, câte unul în fiecare salon, pentru a evita contaminarea”, ne-a precizat dr. Cătălina Roșca, managerul Spitalului CF Pașcani.

Marți, 19 mai, la nivelul unității medicale va avea loc  o ședință importantă, unde se vor discuta mai multe aspecte legate de funcționarea spitalului în această perioadă, dar și după 1 iunie.

”În cursul zilei de marți a fost convocat Consiliul Medical al spitalului nostru la care va participa și Comitetul Director precum și medicul epidemiolog al unității medicale. În urma acestei ședințe, în care se va face și analiza cheltuielilor pe care le-a făcut spitalul până acum cu materialele de protecție și restul materialelor  necesare combaterii covidului, se va face și analiza situației actuale din punct de vedere financiar, la modul general și se va discuta încă o dată modul în care ne vom organiza activitatea și după 1 iunie”, ne-a mai menționat managerul Spitalului General CF Pașcani, dr. Cătălina Roșca.  

Spitalul urmează să primească o serie de aparate care au fost licitate de către Ministerul Transporturilor la nivel central, anume 10 ventilatoare , 10 monitoare cu stație de monitorizare, troler pentru pacienții din ATI și alte materiale. Acestea sunt foarte utile pentru buna funcționare a spitalului, vor fi folosite mai ales în această perioadă de criză sanitară, dar și pe viitor.

  
Advertisements

Related posts

Semnal de alarmă tras de medicii de familie. Avem o lege a carantinării, ce facem cu ea?

Redacția

Controale în toată țara. Unii farmaciști, suspectați că îi îndeamnă pe bolnavi să cumpere medicamente mai scumpe

Redacția

Paramedic pe motocicletă: Salvatorii care ajung în câteva minute oriunde în oraş

Redacția
Încarcă...