Carmen Dorobăţ: “Pentru noi, ca medici, e cât se poate de clar. Stau multe zile acasă cu simptome, sau poate fără simptome, dar la care tot tabloul se poate schimba într-o singură zi”
Medicii ieşeni trag un nou semnal de alarmă. Problemele la gradul de ocupare a locurilor în spitalele COVID şi suport COVD constau în cele care sunt conectate la oxigen.
“Pentru noi, ca medici, e cât se poate de clar. Stau multe zile acasă cu simptome sau poate fără simptome, dar la care tot tabloul se poate schimba într-o singură zi. Ajung cu un COVID 19 în formă medie agravantă, ce necesită oxigen, nu e vorba neapărat de Terapie Intensivă, ci de oxigen prin care trebuie să susţinem pacientul de forma medie de boală. În plus, mulţi dintre cei care ajung aşa trebuie trataţi cu foarte mare grijă. Aici apar disfuncţii de organ astfel încât consumul de oxigen este mult mărit, inclusiv la terapie non-intesivă “, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Aceasta a adăugat că, ieri, la unitatea medicală mai erau 20 de paturi libere la prânz, dar numai două aveau administrare de oxigen. La spitalul modular de la Leţcani, ieri, mai erau 15 paturi libere la zona de confirmaţi. Aici, administrarea de oxigen la paturi, nu de ATI, se face prin 22 de concentratoare.
”Mai există posibilitatea administrării de oxigen dar nu într-un număr suficient de mare ca să ne facă pe noi să fim liniştiţi. Acelaşi lucru este în spitalele suport COVID”, a adăugat Carmen Dorobăţ.
Iaşul a coborât brusc în acest weekend din punctul de vedere al numărului de noi cazuri raportate în ultimele 24 de ore. Cu 126 în plus faţă de ultima raportare, Iaşul este acum mult în urmă, cum ar fi Constanţa (375). E drept, numărul de teste e mult sub cel din timpul săptămânii. Un lucru însă surprinzător, după cum a comunicat CJSU, incidenţa, la nivelul judeţului Iaşi, a crescut la 2,08 cazuri de îmbolnăvire de Covid-19 la 1.000 de locuitori (de la 2,02 cu o zi înainte). Au apărut focare noi dar la instituţii sanitare care sunt deja luate în vizorul DSP Iaşi. E vorba de Spitalul de Urgenţă “Sf. Spiridon” – Clinica Diabet si Boli Metabolice, unde şapte cadre medicale au fost găsite pozitive, asta după ce în urmă cu două zile era declarat focar cu acelaşi număr de persoane la Secţia de Gastroenterologie din acelaşi spital. “Cadrele medicale pozitive au fost contacţi ai unor pacienţi pozitivi. Prin urmare, persoanele confirmate au fost izolate la domiciliu, iar contacţii direcţi plasaţi în carantină. Ancheta este în desfasurare”, a precizat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.