NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

„Marcel Gentoiu” trage un semnal de alarmă în privința furturilor de bagaje din trenuri și gări (VIDEO)

Luna aceasta, Poliția Română desfășoară o campanie inedită prin care încearcă să prevină furturile de bagaje din gări și trenuri. 

Este o acțiune atipică, dată fiind metoda creativă prin care se dorește atenționarea oamenilor cu privire la comportamentul și acțiunile întreprinse în timpul călătoriilor. 

Debutul campaniei a avut loc la sfârșitul lunii aprilie, în Gara de Nord din capitală, unde „Marcel Gentoiu” – un geamantan cu personalitate, vorbăreţ şi grijuliu – a mers printre cei care călătoresc cu trenul, spunându-le să aibă grijă de bagajele lor. Acesta s-a plimbat prin gară, adresându-le oamenilor prezenți, sfaturi, recomandări şi informaţii despre statistici ale Poliţiei Române, privind furturile de bagaje şi cauzele care favorizează comiterea unor astfel de fapte, respectiv neatenţia sau neglijenţa celor care devin victime.

Pentru a se asigura că mesajul ajunge acolo unde trebuie, poliţiştii de la transporturi şi cei de la prevenire au distribuit pliante şi au adresat sfaturi şi recomandări pentru siguranța oamenilor.

Lansarea acestei campanii este binevenită, mai ales în condiţiile în care vacanţa mare se apropie, iar o mare parte a populaţiei va călători cu trenul.

Conform unui studiu realizat anul trecut de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române,   furturile comise în perioada 2012-2013 asupra călătorilor, în trenuri şi gări, sunt favorizate fie de neatenţia acestora, (adormirea, lipsa de supraveghere a bunurilor etc.), în   70,7% din cazuri, fie de neglijenţa lor (au uitat bunurile), în 12,2% dintre situaţii.

Această campanie se desfăşoară la nivel naţional, deci şi la nivelul Judeţului Iaşi, iar pentru a avea o călătorie în siguranţă cu trenul, poliţiştii ieşeni de la transporturi vă recomandă:

1. Atenţie când urcaţi  pe scara vagonului! Puteţi deveni o victimă a celor care fură din buzunare.

2. Supravegheaţi-vă bunurile şi valorile pe care le aveţi la dvs. atunci când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete şi în locuri aglomerate! Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!

3. Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje.

4. Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi. Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje.

5. Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor! Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!

6. Dacă vi se pare că o persoană care merge în apropierea dumneavoastră arată sau se comportă suspect, opriţi-vă şi lăsaţi-o să se distanţeze. Astfel, va înţelege că acordaţi atenţie siguranţei dumneavoastră.

7. Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători sau din aeroporturi.

{youtube}z7NioNoAQyk{/youtube}

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

loading...
Advertisements

Related posts

Pompierii din Târgu Frumos au intervenit în stingerea incendiilor

Redacția

Bărbatul dispărut din Lunca a fost găsit mort sub podul din Blăgești

Marius Parteni

Comercianții din zona vale au fost amendați

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site