NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Managerii de restaurante se tem că o nouă amânare a redeschiderii ar putea echivala cu falimentul

Mai sunt doar câteva zile până la următorul val de relaxare, iar industria Horeca stă ca pe ghimpi. Dacă ministrul Sănătăţii anunţă restricţii doar în anumite zone, premierul Ludovic Orban dă de înţeles că numărul de infectări este mult prea mare pentru noi libertăţi. Managerii de restaurante sunt în continuare în ceaţă. Vor intra în faliment, dacă de la 1 iulie nu-şi vor relua activitatea.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Noi pregătim pentru 1 iulie un alt set de măsuri de relaxare. Eu sper ca evoluţia să ne permită acest lucru.

Pentru industria Horeca, data de 1 iulie ar putea fi ultimul colac de salvare. Iar dacă ministrul Sănătăţii ia în calcul doar restricţii locale, premierul Ludovic Orban nu pare atât de convins. Ieri, nu dădea şanse prea mari restaurantelor.

Ludovic Orban, premierul României: Ştiu că asta e întrebarea care se află pe buzele tuturor! Nu pot să dau un răspuns în momentul de faţă. Etapa de relaxare vine numai în condițiile în care se înregistrează un nivel previzionat al răspândirii virusului în comunitate.

  

Daniel Mischie, CEO lanţ de restaurante: Considerăm că dacă astăzi există 300 de infecţii şi noi avem 400.000 de angajaţi, cred că putem gestiona aceste 300 de infecţii astfel încât 400.000 de angajaţi să vină la muncă.

Aşa că managerii de restaurante exclud încă o amânare. Ba chiar propun măsuri de relaxare în plus pentru angajaţi. Vor ca aceştia să nu mai poarte mănuşi de protecţie în timpul programului.

Daniel Mischie, CEO lanţ de restaurante: Lipsa de predictibilitate cu care ne confruntăm în ultima perioadă, sperăm să nu mai continue.

Operatorii din industria horeca trag un semnal de alarmă că neredeschiderea restaurantelor de la data de 1 iulie, cel puţin a restaurantelor de hotel, va aduce prejudicii foarte grave turismului din România: “Fiecare zi de întârziere de redeschidere a restaurantelor duce la mărirea numărului de şomeri din ţară”.

Ministerul Muncii propune un program de susţinere pentru antreprenorii afectaţi de lipsa activităţii: “Vorbim despre un sistem nou de muncă ce ar reduce programul angajatului cu 50%. Pentru această jumătate, angajatorul va fi cel care va plăti salariul. În schimb, pentru cealaltă jumătate, statul va acoperi 75%”.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Măsura se adresează celor care au nevoie de flexibilitate în programul angajaţilor pentru că nu mai au acelaşi volum de comenzi pe care îl aveau înainte de criză. Sunt acum 150.000 de cotracte suspendate temporar. Există un număr de contracte care a depăşit 500.000, dar sunt contracte, nu persoane. Sunt persoane care au avut mai multe contracte.

În industria horeca, cifrele vorbesc de la sine. Statul a pierdut sume uriaşe în ultimele trei luni.

Iancu Guda, specialist piaţa muncii: Horeca contribuie în mod direct la formarea PIB cu 3,4%.

Răzvan Pârjol, secretar de stat în Ministerul Economiei: Astăzi, industria ospitalității este al doilea cel mai mare angajator la nivel mondial. Unul din 10 joburi la nivel mondial este în industria ospitalității.

Cei din industrie au fost anunţaţi că vor afla decizia Guvernului cu privire la redeschiderea restaurantelor abia la sfârşitul lunii.

Între timp, cel mai recent sondaj arată că mai bine de jumătate dintre români sunt îngrijoraţi cu privire la evoluţia numărului de cazuri de infectări, în timp ce, peste 40% susţin contrariul. Mai puţin de 20 la sută, în schimb, nu cred că virusul reprezintă o ameninţare.

OBSERVATOR

Advertisements

Related posts

Valoarea bonurilor de masă ar putea crește

Redacția

Domeniul în care românii vor primi salariul net de 3000 de lei, începând din iunie

Redacția

O bijuterie care a aparţinut Mariei Antoaneta, vândută la licitaţie cu 36 milioane de dolari

Redacția
Încarcă...