NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Majorări doar pe hârtie pentru zeci de mii de pensionari

Majorarea punctului de pensie care a intrat în vigoare de la 1 februarie nu s-a simţit în toate buzunarele celor peste 177.466 de persoane aflate în evidenţele Casei de Pensii Iaşi.

„Pensiile majorate se plătesc în această perioadă, dar nu toţi vor simţi efectiv această creştere. Avem 23.530 de persoane care beneficiază de indemnizaţii sociale. Practic, pensiilor lor, calculate în funcţie de punctaj, sunt mai mici de 350 de lei, dar nu putem să acordăm sume mai mici de acest plafon“, a explicat Adriana Grecu, directorul Casei Judeţene de Pensii Iaşi. Restul pensionarilor ieşeni beneficiază din această lună de venituri majorate. Punctul de pensie a crescut de la 723,8 lei la 762,1 lei. „Pe lângă pensiile pe februarie majorate, oamenii au mai primi în această lună şi diferenţa de plată pentru creşterile aferente lunii ianuarie“, a explicat şefa Casei de Pensii.

Pensia medie anticipată: 943 de lei

  

Potrivit datelor prezentate de instituţia publică, din cei 177.466 de pensionari doar aproximativ 85.000 apar cu stagiu complet de cotizare. Astfel, 69.944 sunt pensionari din sectorul de stat, iar 11.151 din cel agricol. La aceştia se mai adaugă 334 de persoane cu pensie anticipată şi 3.706 cu pensie anticipată parţial. „Acum stagiul standard complet de cotizare este 29 de ani la femei şi 34 de ani la bărbaţi. De-a lungul timpului el s-a tot modificat“, a afirmat directoarea Casei de Pensii Iaşi. Mai mult, pensiile medii în Iaşi variază de la 137 la 934 de lei. Cele mai mari pensii medii sunt cele anticipate, respectiv 934 de lei, cei care au limită de vârstă ridică în medie 867 de lei, în timp ce pensiile de urmaş din sectorul de stat ajung la 366 de lei. Pensiile de invaliditate variază de la 561 la 530 de lei, iar de acestea beneficiază peste 19.000 de ieşeni. Veniturile cele mai mici le au pensionarii din sectorul agricol. Astfel, cei care au limită de vârstă în sectorul agricol iau în medie o pensie de 329 de lei, în timp ce pensia de urmaş din acest domeniu ajunge în medie la 137 de lei.

sursa evenimentul de iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Poveşti de viaţă impresionante: învingătorii din orfelinat

Redacția

Mii de copii încadrați cu grad de handicap în județul Iași. Cei mai mulți se confruntă cu dizabilități fizice și mentale

Redacția

Suburbia Blăgești, fără apă potabilă din cauza unei avarii

Irina Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site