NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Luptă strânsă între firmele din județ pentru banii acordaţi la angajarea persoanelor vulnerabile

2.300 de firme au depus anul trecut cereri pentru fondurile acordate dacă angajează tineri, absolvenţi şi persoane de peste 45 de ani. Dintre acestea, 1.800 au primit aprobare. În total s-au acordat 64 de milioane de lei, din fonduri europene şi de la bugetul de stat.

Banii acordaţi de Agenţia Judeteană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi companiilor care angajează persoane vulnerabile au stârnit, anul trecut, interesul unui număr de 2.300 de firme. Este vorba despre fondurile acordate pentru încadrarea în câmpul muncii a şomerilor cu vârsta de peste 45 de ani, tinerilor absolvenţi ori NEETs (cei care nu au un loc de muncă, nu merg la şcoală şi nici nu sunt angrenaţi în orice altă formă de pregătire profesională). Pentru fiecare angajat se acordă o subvenţie de 2.250 lei pe lună timp de un an (27.000 lei/persoană). Dintre firmele care au aplicat au reuşit să primească ajutorul 1.800. Potrivit Gabrielei Vasilache, directorul AJOFM Iaşi, în anul 2019, diferenţa dintre numărul de cereri şi cele acceptate la plată este dată de dosare incomplete, neeligibile, ori dosarele din luna decembrie, care vor fi soluţionate în termen de 30 de zile. Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, sunt acordate subvenţii persoanelor juridice care încadrează persoane aparţinând unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piaţa muncii.

Firmele care au primit cele mai mari cinci subvenţii

Cea mai mare subvenţie primită de un angajator ajunge la 1,2 milioane lei şi este trecută în dreptul societăţii comerciale Arteflux din Iaşi, fapt care a condus la crearea a 45 locuri de muncă pentru persoanele din categoriile vulnerabile. Aproape 1,1 milioane lei sunt subvenţii asigurate din  Fondul Social European (FSE), adică bani europeni. Pe al doilea loc, cu 840.000 lei acordaţi sub formă de subvenţii se află Electroputere VFU Paşcani, care a subţiat rândul şomerilor cu 31 de persoane. De remarcat aici că cea mai mare parte a banilor, respectiv 756.000 lei provin de la bugetul asigurărilor de stat, iar 81.000 lei din fonduri FSE. În cuantumul acestor sume au fost angajate 3 persoane cu vârste cuprinse între 16-24 ani, în timp ce 28 sunt persoane de peste 45 ani. Pe locul 3 se situează Nord Est Security Force, cu subvenţii de peste 780.000 lei. Societatea a angajat 18 persoane – 2 aparţinând categoriei de vârstă între 16-24 ani şi 16 persoane de peste 45 ani -, 485.000 lei fiind fonduri din FSE. Alţi 216.000 lei au fost primiţi de agentul economic de la bugetul asigurărilor de şomaj, pentru încă 8 persoane inserate pe piaţa muncii, iar 81.000 au reprezentat bani europeni, pentru care au angajat alţi 3 oameni. MTS Securitate a angajat 13 persoane cu vârsta de peste 45 ani, subvenţiile din FSE depăşind pragul de 350.000 lei. Societatea a primit  subvenţii şi de la bugetul asigurărilor de stat, anume 216.000 lei pentru alte 8 persoane de peste 45 ani angajate. Pe ultimul loc în topul realizat de “Ziarul de Iaşi” se află societatea comercială Money Auto, care a primit sub formă de subvenţii 540.000 lei pentru cele 20 de persoane pe care le-a angajat. Acestea provin din categoria celor de peste 45 ani, iar banii din FSE.

  

continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

EXPLOZIV! „Cârtiţă“ DNA la Direcţia de Drumuri? Cine a primit aparatură de înregistrare

Redacția

Un ieșean a murit după ce a căzut într-o prăpastie de 100 de metri, la Lacul Roșu. Apel de ajutor pentru soția lui Radu

Redacția

Vârstnicii au luat cu asalt Casa de Pensii

Redacția
Încarcă...