RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Lucian Bode: Circa 1.000 de posturi de poliţie au toaleta în fundul curţii

Circa 1.000 de posturi de poliţie din cele 3.000 existente la nivel naţional au încă toaleta în fundul curţii sau nu au deloc toaletă, a declarat luni de ministrul de Interne, Lucian Bode.

Lucian Bode a afirmat, la Digi24, că ministerul pe care îl conduce îşi propune pentru 2021 atragerea a 500 de milioane de euro din fonduri europene, bani ce vor fi folosiţi pentru modernizarea infrastructurii.

M-am gândit de unde aş putea să aduc mai mulţi bani la buget în acest an şi să am o creştere faţă de anul trecut. Şi o creştere de aproape de 500%, vorbim de aproximativ 500 de milioane de euro, îmi propun să o aduc din fonduri europene. Am pe actualul exerciţiu financiar 2014-2020 N+3 aproape 700 de milioane de euro disponibili. Pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2021-2026 ministerul nostru îşi propune să atragă aproape 1,3 miliarde de euro. Banii ăştia pot fi folosiţi pentru investiţii‘, a spus Bode.

Acesta a adăugat faptul că printre priorităţile de investiţii se numără construirea unui nou spital şi modernizarea posturilor de poliţie.

  

Vrem să relocăm spitalul Gerota, avem un teren disponibil în zona Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza şi să construim un spital modern acolo. Vrem să modernizăm clădiri ale MAI care stau să se prăbuşească. Eu am fost într-o secţie de poliţie recent şi m-am îngrozit. (…) Noi avem aproape 3.000 de posturi de poliţie, din care aproximativ 2.000 în mediul rural, din care aproape 1.000 sunt cu toaleta încă în fundul curţii, din care aproape 200 nu au toaletă, 178 mai exact. (…) Aceasta este realitatea. Noi trebuie să folosim la maxim atât bugetul de stat, cât şi fondurile europene să modernizăm aceste instituţii care trebuie să fie fundamentale pentru statul român‘, a subliniat ministrul de Interne.

Potrivit acestuia, actualmente 76% din bugetul MAI merge către plata salariilor celor 129.000 de angajaţi şi către cei peste 87.000 de pensionari.

Ministrul Lucian Bode a declarat luni că a fost crescut numărul de locuri din şcolile şi Academia de Poliţie şi se vor face şi angajări din sursă externă, pentru a acoperi deficitul mare de personal din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Lucian Bode a precizat, în cadrul unei emisiuni la Digi24, că peste 30.000 de persoane au plecat din sistem în ultimii cinci ani, existând un deficit imens generat de doi factori: pensionările şi numărul mic de locuri din şcolile de poliţie.

Pentru a reduce acest deficit, MAI are în vedere trei măsuri. Prima dintre ele, implementată deja, este organizarea de concursuri pentru promovarea unor subofiţeri la statutul de ofiţeri, în acest caz fiind vorba de 2.000 de angajaţi, a spus el.

O a doua măsură vizează creşterea numărului de locuri din şcolile de agenţi la 2.400 la nivel naţional, un număr mai mare de locuri fiind în acest an şi pentru admiterea la Academia de Poliţie.

Cea de-a treia măsură se referă la angajări din sursă externă pentru posturile unde nu este nevoie de o şcoală de specialitate.

Vrem să creştem numărul de locuri în şcolile de poliţie şi, nu în ultimul rând, vrem să trecem şi la încadrarea din sursă externă‘, a subliniat Lucian Bode.

Acesta a adăugat că se are în vedere în perioada următoare şi eliminarea practicii privind ‘împuternicitul pe funcţie’ prin organizarea de concursuri pentru ocuparea funcţiilor vacante.

radioiasi.ro

Related posts

Eveniment rutier în fața RAGCL din cauza neacordării de prioritate (FOTO – VIDEO)

Redacția

Bărbat ucis de roata desprinsă de la un camion

Redacția

Pieton accidentat pe strada Gării, la intersecția de la Peștișorul

Marius Parteni
Încarcă...