RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Locurile de muncă part-time, tot mai populare printre români. Care sunt domeniile cele mai căutate de cei care vor să-și crească veniturile

Românii se obişnuiesc tot mai mult cu ideea de a avea un job cu jumătate de normă. Din acest motiv, numărul locurilor de muncă part-time scoase pe piaţă în acest an a crescut cu 10%.

Andreea Filip, reporter Observator“Cele mai căutate domenii sunt, printre altele retail, entertainment, turism, asigurari sau call center. Peste 62.000 de locuri de muncă part-time au intrat pe piață de la începutul anului și până acum, cu 10% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai interesați sunt tinerii pentru că vor să câștige experiență dar și un venit în plus, vorbim despre categoria 18-24 de ani. Următoarele categorii, 25-35 sau 36-45, sunt persoane care nu câștigă suficient pentru cheltuielile pe care le au. Și munca de acasă a câștigat teren în ultima perioadă, un procent dublu față de anii anteriori. În schimb, în ceea ce privește joburile sezoniere, aici avem înregistrată o scădere, nu semnificativă, de 5%.”

Joburile part-time, căutate de români

Căutările pentru joburile de weekend au crescut cu 200%, iar cele pentru part-time cu peste 50% de la începutul anului, românii fiind tot mai hotărâţi să-şi suplimenteze veniturile, potrivit unui sondaj publicat în primăvară. Astfel, peste 450.000 de aplicări au fost înregistrate de la începutul anului pentru joburile part-time, în condiţiile în care, în a doua jumătate a anului trecut, aplicările pentru acest tip de locuri de muncă au scăzut, ca urmare a deciziei de a fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie. Celor peste 450.000 de aplicări s-au adăugat aproape 37.000 de aplicări pentru joburile project based, ambele variante cumulând aproximativ 15% din totalul aplicărilor aferente perioadei ianuarie – aprilie 2023.

“Dincolo de aplicările propriu-zise, vedem un interes substanţial crescut în căutările făcute de candidaţi pe cuvintele cheie ‘part time’ şi ‘locuri de muncă de weekend’. Dacă pentru primele avem o creştere de peste 50% faţă de anul trecut, pentru joburile de weekend interesul a crescut cu 200%. Aceste cifre ne arată că, pentru tot mai mulţi români, salariul de la jobul principal nu mai este suficient pentru a acoperi costul vieţii, motiv pentru care caută variante prin care să câştige bani în plus. Interogările pe care le fac în platformă anunţă, totodată, o avalanşă de aplicări pe locurile de muncă part-time sau pe cele project based în perioada care urmează”, a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

  

continuare pe observator

Related posts

Situaţia statistică a şomajului înregistrat la finalul lunii februarie

Redacția

Costurile pentru fabricarea diferitelor produse, mult mai mari comparativ cu anul precedent. Cele mai mari creșteri sunt la producția de energie

Redacția

ANAF publică şi declaraţiile în engleză pentru contribuabilii nerezidenţi

Redacția
Încarcă...