NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Locuitorii din Grajduri și Ciurea, cu tradiții din Evul Mediu. Bulibașa: „Boala COVID-19 se teme de țigani”

Ieșenii de etnie rromă sunt încă reticenți în privința vaccinării anti-COVID-19. Au fost învățați în familie că vaccinul nu este benefic și acum respectă cu strictețe învățătura cu care au crescut. Au constatat că infecția cu coronavirus nu le-a afectat foarte mult comunitatea și că se pot descurca și fără vaccin

Tineri sau bătrâni, persoanele de etnie rromă din județul Iași nici nu se gândesc să se programeze pentru vaccinarea împotriva coronavirusului. Unii mai merg la medicii de familie și se interesează de eficacitatea vaccinului, dar pleacă cum au venit. Coronavirusul nu este decât o altă denumire acordată gripei de sezon, umblă vorba printre ei, și boala trece la fel de ușor ca la o răceală.

Comunitatea rromilor din comuna Ciurea are circa 1.000 de persoane, iar cea din comuna Grajduri are 842. Niciun membru al comunității nu s-a vaccinat anti-COVID-19 până în prezent. În comuna Ciurea este deschis de mai bine de o lună un centru de vaccinare unde se administrează serul AstraZeneca, timp în care nu i-a trecut pragul nicio persoană de etnie rromă. Frica de necunoscut, tradiția cu care au crescut de mici când părinții refuzau să îi vaccineze îi țin departe de orice gând de imunizare împotriva coronavirus.

Coronavirus, o altă denumire pentru gripa de sezon. Comunitatea rromilor din Grajduri nu se teme de infectare

În comuna Grajduri, din județul Iași, au fost mai multe persoane de etnie rromă care s-au infectat cu coronavirus în ultimul an. Locuitorii spun că au trecut cu bine peste boală și acum își continuă liniștiți viața. Principiile și valorile cu care au crescut nu le vor permite niciodată să accepte un vaccin, fie el și unul pentru o epidemie care face milioane de victime în lume.

  

„Niciun țigan nu o să meargă la medic să spună că vrea să i se facă vaccinul, nici cei care au fost infectați. O să refuze mereu. Și acum 30 – 40 de ani venea medicul să vaccineze copilul și nu erau de acord. Eu nu m-am vaccinat și nu o să fac. Au fost din comunitatea de aici, din Grajduri, Ciurea, Hârlău. La noi, lumea crede e o epidemie de gripă de sezon, nu de coronavirus, cum l-au numit acum. Acum 3-4 ani de zile i se spunea gripă, erau simptome cu frisoane, strănut, febră și știam toți că e gripă. Cu un Paracetamol, un ceai ferbinte, ne tratam. Așa și cu boala asta, au fost internați două, trei zile în spital și au luat Paracetamol. Au venit acasă cu bine”, spune Ferdinand Feri Stănescu, bulibașa comunității de rromi din comuna Grajduri, județul Iași.

Oamenii se tem de vaccinul anti-COVID-19. Medicii de familie încearcă să îi convingă să se imunizeze
Medicii de familie au discutat cu persoanele de etnie rromă despre campania de vaccinare, dar în comuna Grajduri și în comuna Ciurea nu s-a imunizat nicio persoană din comunitate, cel puțin până în prezent.
„Mai în glumă, mai în serios, la noi în comunitate circulă o vorbă. Spunem că boala COVID-19 se teme de țigani și nu îi atinge. Acum, de exemplu, nu mai este nimeni infectat. S-au tratat chiar și cei mai în vârstă, care aveau și alte boli, diabet, probleme cardiovasculare. Când plecau la spital, ne gândeam că cine știe dacă se vor mai face bine și după câteva zile veneau acasă și erau tratați de boală.
Nu au fost decese, s-au făcut bine. Le este frică de vaccin, au trecut de boli mai grave și nu au nevoie de asta ca să fie protejați. Se vorbește atât de mult de vaccinare, ba că mor oameni, ba că a avut nu știu ce efecte grave și autoritățile nu se pot aștepta ca ei să meargă la cabinet după toate cele apărute. Țiganii nu o să se vaccineze niciodată”, a mai povestit Ferdinand Feri Stănescu.

Cei mai în vârstă evită să circule pe afară, iar cei tineri nu cred că boala îi va afecta. De ce se vor vaccina pe ascuns oamenii?
În timp ce unii se mândresc cu adeverința de vaccinare anti-COVID-19, pentru persoanele din comunitatea rromă decizia de a se imuniza ar fi o rușine. Nu au motiv special pentru care refuză vaccinarea cu serul împotriva coronavirus, ci în general refuză orice vaccin.
„Dacă vaccinul devine obligatoriu pentru a pleca în altă țară, unii se vor vaccina pe ascuns, nu o să facă mare tărăboi cu asta, ca să afle restul. Vor fi 10-20 de tineri care vor vrea poate să plece în străinătate și să mergă de nevoie să se imunizeze, dar restul nu. Nu cred că o să devină obligatoriu, poate o să impună câteva condiții pentru care cei mai tineri poate că nu vor mai zice nu.
Sigur vă spun că nu veți auzi că 50 la sută sau 60 la sută dintre țigani s-au vaccinat anti-COVID-19, o să fie mult mai puțini. Bătrânii au ales să stea acasă, cei tineri, care muncesc, unii distribuie fel și fel de mărfuri, nu pot să nu iasă din casă. Dar au văzut că nu au nimic, boala trece ușor, nu au fost grav afectați și nu se tem de virus”, încheie bulibașa din comuna Grajduri, județul Iași.

BZI.RO

Advertisements

Related posts

Crăciun şi Revelion fără zăpadă! Ninsorile vin la jumătatea lunii ianuarie

Redacția

Bate vântul pe Aeroportul ieşean: Doar Wizz Air mai operează curse externe

Redacția

Accident rutier grav în Iași. Două autoturisme s-au ciocnit, iar două persoane sunt rănite (Video)

Redacția
Încarcă...