Logo

RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
IașiRegional

Listele de candidați la parlamentare din Iași: Ce jocuri s-au făcut pe ultima sută de metri

De pe listele care devin astăzi definitive lipsesc transferurile PSD la AUR, dar găsim alți candidați care și-au părăsit partidele unde s-au lansat.

Luni este ziua în care candidaturile pentru circumscripțiile electorale din țară rămân definitive, iar marți, 29 octombrie, listele vor fi comunicate Biroului Electoral Central. Tot marți, cel târziu, se va stabili data tragerii la sorți a ordinii de pe buletinele de vot pentru alegerile de pe 1 Decembrie. Ziua de 1 noiembrie reprezintă debutul campaniei pentru alegerile parlamentare.

Dar cum arată listele de candidați, după o săptămână de contestații și apeluri la contestații?

La Iași, listele AUR au atras un potop de contestații, 12 la număr. Toate au fost respinse – de fapt, toate contestațiile care au vizat liste de candidați la Parlament au fost găsite „neîntemeiate” de instanță, ori s-a constatat depunerea lor dincolo de termenul permis de lege.

  

Pentru doi social-democrați, părăsirea partidului n-a fost de AUR

Depuse în ultima zi permisă, 17 octombrie, propunerile celor de la AUR pentru Iași au fost Ciprian Paraschiv, urmat de Silviu Gurlui și Cristina Dascălu la deschiderea listei pentru Camera Deputaților, respectiv Claudiu Târziu, urmat ce Cristina Dumitrescu (București) și de cei doi actuali deputați Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu.

Surprinde absența a două nume de pe liste: Marius Ostaficiuc, deputat PSD în februarie, când s-a înscris în AUR împreună cu colegul său de partid, Tudor Ciuhodaru, pe atunci europarlamentar. S-a temut George Simion să îi pună pe liste? Dacă Ostaficiuc e la prima schimbare de partid, Ciuhodaru a schimbat mult mai multe. Ar putea să conteze și episodul Cristian Terheș, pus de Simion primul pe lista pentru Parlamentul European și „pierdut” de AUR imediat după alegeri. Liderul AUR nu a putut fi contactat pe niciun număr de telefon. Nici Tudor Ciuhodaru – care a renunțat și la mandatul de consilier local câștigat la scrutinul din iunie – nu ne-a răspuns apelurilor și mesajelor.

În schimb, Marius Ostaficiuc – care trebuie să opteze zilele acestea între mandatul de consilier județean și cel de parlamentar – ne-a spus că „întocmirea listelor pentru alegerile parlamentare s-a făcut în urma unor criterii, analize, opțiuni personale și strategii proprii ale partidului”. În ceea ce îl privește, „prioritară a fost o construcție locală care să permită atât dezvoltarea filialei cât și valorificarea rezultatelor obținute la alegerile locale din vara acestui an”.

Actuali și foști useriști, din nou la concurență

Tot în ultima de înscriere a candidaturilor s-a prezentat și delegația USR. Lista pentru Camera Deputaților e deschisă de președintele Organizației Județene, Ștefan Tanasă, care începuse mandatul trecut ca membru al grupului USR din Consiliul Județean, apoi a fost subprefect timp de câteva luni, respectiv până în toamna anului 2021. Pe aceeași listă urmează actualul deputat Monica Berescu și Iulian Bucșă, în vreme ce senatorul Marius Bodea deschide lista pentru Camera superioară, urmat de Irina Dobrin.

Și ex-useriștii Cosette Chichirău și Iulian Hușanu, aleși în Consiliul Local la alegerile din iunie sub umbrela Partidului ECO, vor candida pe listele unei alte formațiuni la 1 Decembrie, Partidul Drept.

USR nu a atras nicio contestație, dar nici nu a depus vreuna la Iași. Pe lângă AUR, contestate au fost și listele PNL, PSD și UDMR. Liberalii au fost primii care și-au înregistrat listele de candidați la Biroul Electoral Județean, cu Alexandru Muraru, Sorin Afloarei, Sorin Năcuță, Luciana Antoci și Constantin Dolachi pe primele cinci locuri de la Camera Deputaților. Unele calcule electorale susțin că Afloarei va rămâne la Iași, în proaspăta funcție recâștigată de vicepreședinte al CJ, și că actualul inspector școlar al județului nu va da Iașul pentru București. În acest fel, pe locul 3, considerat ultimul eligibil, va trece Constantin Dolachi, care tocmai și-a „sacrificat” jobul de subprefect, incompatibil cu postura de candidat. Primii candidați ai PNL la Senat sunt Lucian Rusu, în prezent secretar adjunct la Secretariatul General al Guvernului, și Romeo Vatră, directorul general al Aeroportului Iași.

De la PNL, la acțiune, de la PSD, la fricțiune

Listele partidului lui Mircea Geoană, România în Acțiune, sunt deschise de foști parlamentari liberali, Liviu Brătescu, la Senat, și Mihaela Popa, la Camera Deputaților.

Listele PSD, despre care „Ziarul de Iași” a relatat cum au fost modificate la București până în ultimul moment, merg „pe mâna” rectorului Politehnicii Dan Cașcaval și a primarului din Tătăruși Costel Iosub, la Senat, respectiv pe a lui Alexandru Rafila, Bogdan Cojocaru, Maricel Popa, Silviu Macovei și a primarului din Țigănași Iulian Chirilă, la Camera Deputaților.

Ziarul de Iași

Related posts

Portofel cu peste 19.000 de euro, găsit în parcarea unui supermarket din Iași

Redacția

Apel pentru donare de sânge la Centrul de Recoltare şi Transfuzii Iaşi

Redacția

Consiliul Județean Iași a contractat achiziția de microbuze electrice pentru transportul elevilor din 26 de comune

Redacția
Încarcă...