RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Lista măsurilor care intră în vigoare după 15 mai, pentru starea de alertă

Proiectul de lege care reglementează starea de alertă, anunțată după 15 mai, a fost adoptat și de Camera Deputaților. Ultimii pași până la producerea efectelor stării de alertă sunt promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial.

Odată cu încetarea stării de urgență, unele reguli dispar, însă alte măsuri vor intra în vigoare, pe care populația trebuie să le respecte.

Lista cu măsurile care intră în vigoare după 15 mai

– Starea de alertă se declară pentru 30 de zile.
– Starea de alertă se declară la nivel național, local sau județean.

Avem obligația de a purta mască de protecție în spațiile publice închise, mijloace de transport în comun și la locul de muncă (cu excepția persoanelor care au afecțiuni medicale și le este pusă în pericol sănătatea / dovada se face cu certificat medical, aviz medical etc).

  

Masca de protecție trebuie să acopere nasul și gura este obligatorie în toate gările, autogările, porturile, terminalele aeroporturilor și stațiile de metrou, precum și în interiorul oricărui mijloc de transport în comun.

Ce măsuri se pot lua în starea de alertă

Valabilitatea documentelor se menține pe perioada stării de alertă plus 90 de zile (excepție fac dovezile care înlocuiesc permisele de conducere).

Se restrâng sau interzic mitingurile, demonstrațiile, procesiunile, concertele și orice alt tip de întrunire, în spații deschise.

Se interzic evenimentele cu peste 1000 de persoane până la data de 31 august 2020.

Se restrâng sau interzic activități culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

Restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor.

Restrângerea sau interzicerea ieșirilor din localități.

Instituirea carantinei unor localități, clădiri, zone geografice.

Se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.

Se pot suspenda activitățile cenrelor comerciale și de comercializare cu amănuntul, excepție fac centrele cu suprafață de sub 15 mii de metri pătrați și magazinele individuale sub 500mp.
Personalul medical care se ocupă direct de îngrijirea pacienților infectați cu SARS CoV 2 va fi testat, zilnic, dar aleator.

Se pot plafona prețurile la medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanţi, insecticide, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive, materiale sanitare si echipamente de protecţie, aparatură medicală.

Toți operatorii au obligația de a purta mască pe care o schimbă la 4 ore, să facă dezinfecție și să respecte măsurile de igienă.

Reguli pentru instituții și societăți, după 15 mai

Instituțiile, societățile trebuie să asigure a locul de muncă triajul epidemiologic, termometrizare fără contact, dezinfecție și măști de protecție.

Societățile, instituțiile cu mai mult de 50 de angajați trebuie să facă program individual de muncă astfel încât angajații să vină și să plece de la serviciu cu contact cât mai redus.

Angajatorul poare dispune desfășurarea activității în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu fără consimțământul angajatului.

În situație de maximă necesitate, angajașii pot lucra peste limita maximă de ore (48 pe săptămână) până la maximum 54 de ore pe săptămână, cu un spor obligatoriu de 100% din salariul de bază.

Reguli în Educație pentru 15 mai

Zilele libere pentru părinții care stau acasă cu copiii care nu merg la școală din cauza suspendării cursurilor sunt valabile până la încheierea anului școlar.

Activitățile didactice ale elevilor și studenților se pot suspenda.

Este obligatoriu să se desfășoare activități de învățământ online în perioada suspendării cursurilor.

Unde nu există posibilități, Inspectoratele Școlare și Ministerul Educației trebuie să asigure tot necesarul elevilor, studenților și profesorilor.

Examenele naționale și de certificare profesională se pot da “față în față” cu respectarea măsurilor de protecție, distanțare și igienă.

Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare sunt obligate să asigure elevilor și profesorilor măști de protecție care vor fi purtate obligatoriu în incinta unităților de învățământ.

Cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul României, precum şi accesul la bazele sportive, se pot restrânge.

Amenzi și contravenții după 15 mai

Pentru nerespectarea regulilor amenzile sunt între 500 și 15.000 de lei.

Amenzile se pot achita în termen de 15 zile cu jumătate din cuantum.

Ce activități sunt permise după 15 mai

Sunt permise activitățile cultelor religioase la liber, cu respectarea regulilor de protecție sanitară

Este permis accesul în lăcașurile de cult cu măsuri sanitare impuse și distanțare socială.

Este permisă comercializarea de produse electronice și electrocasnice cu livrare

Se deschid magazinele din centrele comerciale care au intrare de afară

Sunt deschise farmacii, cabiete stomatologice, magazine alimentare, curățătorii de haine, centre de îngrijire personală, opticile medicale, cu respectarea măsurilor sanitare impuse.

Se deschid muzee, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri cu respectarea măsurilor sanitare impuse.

Ne vom deplasa, în interiorul localității, fără declarație.

OBSERVATOR

Related posts

Campanie de colectare a deșeurilor periculoase și voluminoase, derulată în Pașcani

Iulia Huțanu

Pintilie a anunțat că ApaVital va fi amendată, dacă nu reface străzile și trotuarele după intervenții

Răzvan Grecu

Doi adulţi şi un copil surprinşi în timp ce dormeau pe o bancă din oraş! Când se deschide centrul social la Paşcani?

Ema Roman
Încarcă...