RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Lista cu stimulentele de risc aruncă în aer Spitalul Municipal de Urgență! DSP și Ministerul Sănătății sesizate să verifice modul de acordare (DOC)

Situație tensionată la nivelul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, după publicarea de către www.newspascani.com a listelor cu persoanele care vor beneficia de stimulentul de risc acordat personalului implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID- 19.

Reprezentanții sindicatului au depus astăzi o adresă către primarul municipiului și consilierii locali. Principala nemulțumire este aceea că pe liste nu se regăsesc angajații Secției de Îngrijiri Paliative, care au avut de îngrijit pacienți confirmați cu COVID-19.

“Vă facem cunoscut că la nivelul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani nu sunt respectate prevederile OUG nr.43 din 6 aprilie, pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii COVID-19, pe perioada stării de urgență, completată cu OUG NR.64/2020, întrucât nu au fost nominalizați la acordarea stimulentului de 2.500 lei angajații din secția de Îngrijiri Paliative. În această secția au fost depistați pozitivi 17 pacienți infectați, din rândul celor internați, și 12 angajați”, se arată în adresa reprezentanților sindicatului.

Analiza de către cei nemulțumiți a listelor cu cei 97 de angajați care vor primi pentru luna aprilie, stimulentele a crescut gradul de nemulțumire a celor care nu vor beneficia de acestea.

  

“Apariția în spațiul public a listelor cu persoanele nominalizate la acordarea stimulentului a dus la nemulțumiri în rândul angajaților din alte sectoare ale spitalului, ce au participat la investigarea, transportul, diagnosticarea pacienților suspecți COVID-19, de la laboratorul de analize, Pediatrie, liftieri, paznici, care nu se regăsesc pe aceste liste”, susține Mirela Ungureanu, lidera de sindicat a angajaților din Spitalul Municipal.

Marius Cozianu, președintele SANITAS IAȘI, condamnă decizia celor care au întocmit aceste liste.

“Guvernul României și Parlamentul au găsit de cuviință să răsplătească într-un fel angajații care au mers în acestă luptă uneori cu pieptul dezgolit și s-au expus riscului de contaminare, însă la nivelul Spitalului Municipal Pașcani s-a înțeles cu totul diferit salarizarea angajaților. Mai exact, ne-am trezit într-o situație deloc mulțumitoare, în care angajați infectați la locul de muncă, ce au îngrijit pacienți pozitivi nu se regăsesc pe listele de stimulente acordate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Surprinzător pentru angajați, pe liste se regăsesc o serie de medici care nu au îngrijit direct pacienți infectați cu COVID-19”, ne-a declarat Marius Cozianu.

Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății vor fi sesizate cu privire la situația de la Spitalul Municipal Pașcani. Reprezentanții Sindicatului susțin că printre cei care nu au îngrijit pacienți, dar beneficiază de stimulente de risc, sunt medicii din secțiile de Pediatrie și ATI.

Marius Cozianu susține că este revoltător faptul că din aceste secții, asistenții medicali și personalul auxiliar nu primesc aceste stimulente, ci doar medicii.

“Dacă a existat risc, a fost pentru toți, nu doar pentru unii”, concluzionează președintele SANITAS Iași.

Conducearea Spitalului Municipal de Urgență Pașcani nu a răspuns astăzi apelurilor telefonice pentru a explica situația. Vasile Anton, juristul instituției, spune că a mai fost transmisă o listă către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași ce cuprinde numele persoanelor infectate cu coronavirus, din rândul angajaților. Nimic însă despre personalul de pe secția de Îngrijiri Paliative.

Conform unor informații neoficiale, ieri, după apariția listelor pe siteul www.newspascani.com, mai mulți medici și angajați au cerut explicații managerului unității medicale, motivând că a dispus publicarea listelor cu beneficiarii stimulentelor. Vorbim tocmai de medicii care nu ar merita să primească acești bani, dar au făcut presiuni și amenințat conducerea că vor face scandal dacă nu le primesc.

Cât privește modul cum au ajuns aceste liste în presă, ele sunt publice pe siteul www.primariapascani.ro, la secțiunea ședințe de Consiliul Local.

DOCUMENT

Related posts

Klaus Iohannis: Certificatul COVID va înlesni libera circulație, dar nu trebuie să ducă la discriminări

Redacția

Reguli călcate în picioare chiar în spital? Focar COVID la Blocul Operator de la Spitalul de Copii din Iași

Redacția

Peste 7.600 de cazuri noi de COVID-19. Cel mai mare număr de infectări din ultimele cinci luni

Redacția
Încarcă...