RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Lipsă acută de sânge. Medicii trag un semnal de alarmă

Lipsa acuta de sange la Iasi. Medicii de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine fac un apel disperat catre donatori. Rezervele de sange sunt la limita, iar vietile pacientilor din spitalele iesene stau in mainile celor care doneaza.

Medicii ieseni se confrunta zilnic cu criza de sange. Numarul donatorilor a scazut drastic, iar spitalele din Iasi sunt nevoite sa amane unele operatii si sa apeleze la rezerve sanguine din toate celelalte centre din zona Moldovei.

dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași„Dacă în cursul săptămânii trecute media donărilor a fost de 40 pe zi, deja, în momendul de față începem să scadem sub această valoare. În ultimele zile media fiind de 35 de persoane care au donat. În acest context, vă dați seama că stocurile de componente sanguine, la nivelul centrului de transfuzie este extrem de mic, în așa fel încât cu foarte mare greutate reușim să facem față solicitărilor pe care le primi din spitale. În general în ultima perioadă am reușit să acoperim aproximativ 30% din aceste solicitări.”

Nivelul rezervelor de sânge nu este nici la jumătate din necesarul minim. In aceste situații de urgenta, conducerea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași se gândește la reluarea caravanelor mobile de donații.

  

dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași„Trebuie să se înțeleagă că nevoia donatorilor este zilnică. Spuneam și repet că ar trebui să doneze minim un număr de 80 de persoane zilnic. Vă dați seama că numărul actual este la mai puțin de jumătate din această nevoie minimă. Avem în plan o colecta mobilă la societatea Antibiotice Iași care este în discuție, de asemenea am mai purtat o discuție cu un reprezentant al Crucii Roșii de la nivelul orațului Pașcani, dar toate acestea depind de posibilitatea deplasării și în același timp, de prezența unui personal suficient, pentru că am lucrat în ultima perioadă cu un număr redus de personal medical.

In contextul lipsei de sange, interventiile chirurgicale sunt amanate cateva zile. Vietile pacientilor stau in mainile donatorilor. In aceste moment, cea mai afectată unitate medicala este Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași, deoarece acolo ajung cei mai mulți pacienți în stare foarte gravă.

tele m

Related posts

Sportul îți protejează creierul și ține la distanță depresia

Redacția

Bebeluș din Botoșani ajuns la spital cu simptome de coronavirus. Mama băiețelului s-a întors din Italia și nu a respectat izolarea

Redacția

Alte două persoane și-au pierdut viața din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 56

Redacția
Încarcă...