RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Legătura dintre intestin-creier și boala Alzheimer, dezvăluită cu ajutorul razelor X

O echipă de oameni de știință, condusă de Institutul de Nanotehnologie din Italia, în colaborare cu ESRF, Sincrotronul European din Grenoble, Franța, a descoperit cum micro- și nano-tomografia cu raze X poate oferi indicii despre procesele care leagă neuronii din intestin de cei din creier și care pot declanșa boala Alzheimer.

Rezultatele sunt publicate în Science Advances.

Boala Alzheimer, cea mai comună formă de demență, este o afecțiune neurodegenerativă caracterizată prin modificări ale creierului, inclusiv pierderea sinapselor, inflamație cronică și moarte neuronală.

În ultimii ani, cercetătorii au găsit dovezi că intestinul și creierul comunică prin intermediul neuronilor prezenți în ambele organe. Disfuncția acestei conexiuni a fost asociată cu tulburări psihiatrice și neurologice, inclusiv Alzheimer.

  

Microbiota intestinală, care se referă la microorganismele din tractul intestinal, joacă un rol esențial în sănătatea umană și influențează funcția cerebrală, cogniția și comportamentul. „Există deja numeroase studii care susțin că schimbările în compoziția florei intestinale pot contribui la declanșarea și progresia bolii Alzheimer”, explică Alessia Cedola, cercetătoare la Institutul de Nanotehnologie din Italia și autoare principală a articolului.

Cea mai comună formă de demență

În special,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO

Redacția

Lasconi depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu: „Hai să vedem cât curaj aveți, domnule Ciucă”

Redacția

Lidl a frânat expansiunea în România și începe să vândă terenuri

Redacția
Încarcă...