RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Le merge mai bine ca niciodată! Micile afaceri „de cartier” care bubuie în perioada de criză

Aflate de obicei în cădere liberă din cauza expansiunii hypermarketurilor, magazinele de cartier merg în perioada de criză mai bine ca niciodată. Vânzările micilor magazine aflate la parterul scărilor de bloc și în intersecțiile aglomerate din cartiere au explodat odată cu instaurarea pandemiei. „Avem încasări cam de trei ori mai mari în perioada asta față de normal. Avem și programul mai scurt de funcționare cu două ore și încasări mai mari”, spune Cristian Nistor, proprietarul unui magazin mixt din zona Nicolina. Chiar dacă nu recunosc, majoritatea patronilor de magazine mici au majorat prețurile la unele produse, mai ales la fructe și legume de sezon

La începutul perioadei de pandemie, micii comercianți care au magazine de cartier au tremurat serios la gândul că vor ajunge în pragul falimentului. Pentru a nu risca închiderea micilor magazine cu sedii la parterul scărilor de bloc sau în intersecțiile tranzitate, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) a solicitat autorităților ca micile magazine să rămână deschise și să nu le fie restricționată activitatea, în contextul instituirii stării de urgență.

Acest lucru nu doar că a salvat micile magazine de la faliment, dar a făcut ca vânzările să explodeze pur și simplu. Patronii magazinelor de cartier susțin că, chiar dacă numărul clienților nu a crescut semnificativ, aceștia cheltuiesc sume mult mai mari în magazinele mici față de cum obișnuiau. Asta a dus inclusiv la evitarea aglomerării în supermarketuri.

„Avem încasări cam de trei ori mai mari în perioada asta față de normal. Avem și programul mai scurt de funcționare cu două ore și încasări mai mari. Clienții sunt în mare parte de la blocurile din apropiere, sunt aceiași clienți de ani de zile. Dar înainte omul venea și își lua pâine, băutură și țigări în general și mai puțin de mâncare sau cosmetice, produse de igienă.

  

Vreau să vă spun că acum facem stocul la legume-fructe în fiecare zi. Au apărut verdeața de sezon, ceapa, pătrunjelul, care se cumpără foarte mult în perioada aceasta. Dulciurile se vând iarăși foarte bine. Și bere se consumă foarte mult. Dacă tot stă acasă, omul preferă să cumpere de aproape și să nu mai meargă tocmai până la un supermarket, unde este și aglomerat și intri în contact cu tot felul de oameni”, spune Cristian Nistor, proprietarul unui magazin mixt din zona Nicolina.

Clienții se ceartă între ei din cauza priorității

Chiar dacă nu recunosc, majoritatea patronilor de magazine mici au majorat prețurile la unele produse, mai ales la fructe și legume de sezon, produse al căror preț oricum variază de la un magazin la altul. Chiar dacă clienții observă diferențele mici de preț, aceștia preferă totuși să dea acei câțiva bănuți în plus decât să se deplaseze în zone aglomerate din supermarketuri.

La intrările în magazine au fost afișate regulile pe care trebuie să le respecte toți cei care pătrund în incintă, indiferent dacă este vorba de clienți, angajați sau distribuitori de marfă.

„Lumea respectă în general regulile, se stă la distanță, se poartă măști și este îmbucurător să vezi asta, că oamenii au înțeles pericolul la care se expun. Noi am pus plexiglasuri (plăci transparente – n.r.) între casă și omul care vine să plătească, tot ce este expus în lăzi e acoperit cu folie specială, nu există absolut niciun pericol”, a explicat Florin, administratorul unui magazin aflat la parterul unui bloc din zona Galata.

Patronii magazinelor „de bloc” mai spun și faptul că, de multe ori, se ajunge în situații tensionate în rândul clienților din cauza restricțiilor impuse.

„Dacă sunt mai mulți care stau la coadă și vine un bătrân, normal și conform regulilor de acum, are prioritate bătrânul să intre în magazin să își facă cumpărăturile. Se găsește cineva să comenteze și să facă scandal când vede asta”, a mai spus patronul magazinului din Galata.

Oamenii legii stau cu ochii pe comercianți

În condițiile în care multe magazine de apartament nu au o suprafață rezonabilă încât să poată fi păstrată o distanță de 2 m între persoane, oamenii legii urmăresc totuși dacă cei care intră în magazine poartă mănuși și măști de protecție. Verificări se fac și în cazul comercianților.

Deși au fost impuse reguli stricte în ceea ce privește activitățile de comerț, mai ales în cazul tonetelor stradale unde se vând produse agricole, mărfurile sunt expuse în afara spațiilor special amenajate. Mai ales legumele și fructele nu sunt acoperite cu folii de plastic, așa cum se cere în această perioadă, motiv pentru care autoritățile fac verificări și aplică sancțiuni.

„Polițiștii locali din cadrul Serviciului IV Ordine Publică au sancționat contravențional conform HCL Iași 54 din 2020 pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași, cu amendă în valoare de 520 lei, pe U.G., întrucât a expus în afara tonetei legume și fructe pentru comercializare”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Iași.

BZI

Related posts

Cifra de afaceri a firmelor de pompe funebre, la peste 500 de milioane de lei în 2021

Redacția

Veși bune! Turcii încep lucrările și pe ultimul lot din A7

Redacția

15.000 de euro pentru românii care vor să-și scadă consumul de energie

Redacția
Încarcă...