NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

La Repubblica: Dezinformarea, ignoranța și neîncrederea în instituții, moștenirea tuturor fostelor țări comuniste, au deschis calea celui de-al patrulea val de COVID în România

romania-si-rusia,-date-exemplu-de-”asa-nu”-in-grecia-pe-tema-vaccinarii-/-expert-grec:-vaccinarea-a-salvat-mii-de-vieti-de-la-deces-sau-internare-la-terapie-intensiva

În avionul care o duce acasă, Mariana, 38 de ani, cu lacrimi în ochi, privește de mai multe ori filmulețul de pe telefonul mobil. O femeie în vârstă, cu fața acoperită cu o mască de oxigen, șoptește cu o voce plăpândă: „Te rog, întoarce-te acasă, nu vreau să mor fără să te văd”, relatează La Repubblica, citată de Rador.

„Este mama mea, tatăl meu a murit acum trei zile în ambulanță, unde a așteptat 26 de ore, nu știu dacă ea va rezista. Nu erau vaccinați. Nu e în cultura noastră, este împotriva religiei noastre. Eu a trebuit să mă vaccinez, pentru că în Italia familia la care lucrez m-ar fi dat afară”.

Despre ce religie vorbește Mariana se înțelege dacă deschidem televizorul, unde apelurile preoților ortodocși alternează cu cele ale politicienilor și „influencerilor”, care relansează pe internet știri false rusești: „Nu vă vaccinați, nu vă fie frică de Covid, pentru fiecare Dumnezeu are dorința lui, nu vă lăsați păcăliți de ceea ce vă arată”.

Ceea ce arată imaginile care apar la televizor sau sirenele ambulanțelor care traversează Bucureștiul este, din păcate, cu totul altă poveste: aceea a unei capitale europene, a unei țări în care dezinformarea, ignoranța și neîncrederea în instituții, moștenirea tuturor fostelor țări comuniste, au deschis calea celui de-al patrulea val de COVID-19, care aici a făcut deja 51.000 de morți, dintre care o treime în ultima lună, când România a înregistrat cea mai mare rată a mortalității din lume în raport cu cei 19 milioane de locuitori ai săi.

  

Masacrul bunicilor, îl numesc aici, pentru că mor (cu un număr de victime care, de săptămâni întregi, nu a coborât niciodată sub 400 la fiecare 24 de ore și care pe 2 noiembrie a ajuns la 600) în principal bătrânii, care mai mult decât oricine altcineva refuză vaccinul.

Cifrele spun totul: numai 33% din populație este imunizată și printre cei de peste 80 de ani numai 20% au primit prima doză, ceilalți sfidează virusul, se bazează pe vechile credințe și mor. „Știți câți oameni, mai ales în mediul rural, cred că pot vindeca Covid-ul cu leacuri naturiste? Un număr incredibil”, spune un tânăr medic, distrus după o tură de 18 ore la Spitalul de Urgență.

Cu guvernul condus de Florin Cîțu, incapabil să gestioneze pandemia, campania de vaccinare nu a luat startul niciodată iar restricțiile au venit târziu și sunt parțiale: certificat verde pentru accesul la hoteluri, restaurante, cinematografe, dar nu la locul de muncă, închideri pe timp de noapte, școli deschise numai acolo unde personalul este vaccinat în proporție de 60%.

România arată astăzi ca Lombardia de acum un an și jumătate: spitalele nu mai fac față cu 20.000 de pacienți internați, terapia intensivă au ajuns la saturație cu 1.870 de persoane, iar pacienții sunt transferați cu avioane militare în Germania, Ungaria și acum și în Italia, cozi interminabile de ambulanțe în așteptare, în care acum cine ajunge în stare gravă moare înainte să se elibereze chiar și un scaun la Camera de Gardă. „Suntem în război, situația este catastrofală și iarna urmează să vină”, a declarat Amalia Hanggin, șefa unității de urgență.

Lipsește totul: medici, asistente, ventilatoare, căști și acum chiar și oxigen. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, are aerul cuiva care escaladează Muntele Everest desculț: „Este o chestiune de mentalitate, este cu adevărat greu să convingem oamenii. În ultimele zile însă, frica și restricțiile par să fi mișcat ceva”.

Maratonul de vaccinare de weekend din cele opt centre bucureștene a dat niște rezultate și duminică s-au efectuat aproape 70.000 de doze. Medicii au decis să-și lanseze provocarea împotriva știrilor false prin deschiderea unei linii directe cu cetățenii pe Facebook.

g4media

Advertisements

Related posts

Povestea emoţionantă a mamei care a renunţat la un rinichi de dragul fiicei sale. „Acum e mult mai frumoasă, mai luminoasă, se vede că a prins viaţă”

Redacția

Vârful îmbolnăvirilor de COVID-19 a fost atins în România pe 29 aprilie

Redacția

Apendicita: de ce este periculos și la ce simptome ar trebui sa fii atent

Redacția
Încarcă...