NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

La psihiatru: Cum a amplificat pandemia fricile și obsesiile oamenilor. Cine și de ce s-a îmbolnăvit

Medicii de la Institutul „Socola“ arată că, pe lângă frica de moarte, apar şi alte temeri: de a nu contamina alte persoane sau de a lua boala prin atingerea unor obiecte. Unii pacienţi sufereau de obsesia că nu s-au dezinfectat cum trebuie. Aceştia ajung să se spele de multe ori pe zi, să schimbe hainele des şi să dezinfecteze, de fiecare dată când au ocazia, încălţămintea.

Medicii specialişti de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi spun că în perioada pandemiei au avut vizibil mai multe cazuri de pacienţi cu tulburări obsesiv-compulsive, oameni care, copleşiţi de problemele din ultimele luni, au intrat într-o „perioadă a fricii“.

Au fost persoane care au ajuns să se simtă vinovate de faptul că pot îmbolnăvi alţi oameni pentru că nu poartă mască sau că nu se dezinfectează suficient.

„Ideea de contaminare ne este inoculată de amalgamul informaţiilor privitoare la boală, fiindu-ne frică permanent să nu ne contaminăm cu virusul prin atingerea mânerelor de la uşi, a diverselor suprafeţe, prin aşezarea pe scaune, mai ales pe cele din mijloacele de transport în comun sau din spitale“, au precizat reprezentanţii unităţii medicale.

  

Astfel, personalul medical sau cel expus direct cu potenţialii infectaţi de COVID-19 poate să aibă sentimente de vinovăţie, cei care lucrează în spitale simţind că ei sunt cei care „aduc boala acasă“.

Frica de moarte, amplificată de teama de infectare

O altă manifestare este senzaţia persistentă de îndoială, simţind că s-ar putea întâmpla ceva grav pentru că dezinfecţia nu a fost făcută cum trebuie.

„Totul poate să meargă anapoda din cauza faptului că nu am respectat ordinea dezinfecţiei (de exemplu: nu mi-am dezinfectat talpa pantofilor cu clor înainte de a intra în casă, nu mi-am dezinfectat telefonul după ce am intrat în casă, nu mi-am pus hainele separat de celelalte haine curate etc.)“, a explicat dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru.

O altă teamă amplificată în aceste luni este frica de moarte sau tanatofobia, decesele din ultima perioadă ducând la obsesia că fiecare dintre noi se poate îmbolnăvi şi muri infectat.

„În unele cazuri, aceste obsesii accentuează tabloul patologic, persoana în cauză apelând cu disperare la testarea în laboratorul de analize sau chiar în spital. Mai nou, odată cu creşterea numărului de cazuri, cetăţenii care doresc să circule în afara ţării sunt obligaţi să se testeze pentru acest virus, ceea ce le conferă un motiv de îngrijorare şi frică, totodată“, a mai precizat medicul ieşean.

Astfel, persoanele afectate de comportamentul obsesiv-compulsiv cauzat de pandemie vor căuta să îşi reducă obsesiile neplăcute, printr-un comportament care să reducă anxietatea, cum ar fi spălarea repetată a hainelor, curăţarea şi dezinfectarea pantofilor, spălatul obsesiv pe mâini şi pe faţă, dar şi duşurile făcute de mai multe ori pe zi.

Specialiştii recomandă să respectăm măsurile impuse de autorităţi şi de medici, dar în limite normale, fără să exagerăm. În schimb, dacă observăm că măsurile de igienă şi de siguranţă ne afectează prea mult, iar starea psihică se degra­dează de la o zi la alta este indicat să cerem ajutorul unui medic specialist.

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Demisii în bloc la UPU Bacău, după ce medicul care a tratat studentul întors din China a fost amendat

Redacția

Nou val de viroze în oraş: Spitalul de Copii, asaltat

Redacția

Adrian Streinu-Cercel spulberă mitul spirtului și a vitaminei C: „Nu dezinfectează și nu te salvează de coronavirus!“

Redacția
Încarcă...