NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

„La morminte“. De ce s-a întors un soldat german, după 40 de ani, la locul unei ambuscade plănuite de Armata Roşie în Ceahlău

Ostilităţile de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial au cuprins şi Ţinutul Neamţului, o întâmplare dramatică din 1944 fiind destăinuită chiar de către un fost militar german. Cel de-al Doilea Război Mondial şi-a desfăşurat ostilităţile şi pe teritoriul judeţului Neamţ, lupte fiind în special în 1944, când trupele germane se retrăgeau prin zona montană spre Transilvania, urmărite de cele ruseşti.   

Aşa se face că masivul Ceahlău şi localităţile de la poale încă mai poartă „urmele“ conflagraţiei, cele petrecute în anii aceeia constituind un izvor de relatări scrise sau orale.   

O întâmplare dramatică din vara anului 1944 a fost povestită cu ani în urmă, în „Monitorul de Neamţ“, de Ion Ţăranu, din Bicaz, fost director al staţiunii  Durău.    Aşa aveam să aflăm despre clipele dramatice trăite de un soldat german, pe care soarta l-a făcut să ajungă, spre sfârşitul conflagraţiei, pe înălţimile Ceahlăului. Sursa citată relata că, în primăvara anului 1984, în virtutea sarcinilor de serviciu pe care le avea ca şef al staţiunii, a primit însărcinarea să întâmpine o delegaţie a veteranilor de război din Germania. Au fost omeniţi conform tradiţiilor româneşti în staţiunea de la poalele muntelui, după care străinii şi-au manifestat dorinţa de a urca pe Ceahlău, Ioan Ţăranu, fiind unul din cei care au însoţit grupul.   

Ajungînd în zona «Morminte» în spatele «Stâncii lui Enescu», s-au oprit şi au început să se orienteze atent, după care unul dintre ei a început să măsoare în paşi distanţa. S-a oprit pentru a păstra un moment de reculegere, după care a aprins o lumânare şi a pus un buchet de flori pe care l-a scos din rucsac. Întrebând prin translator care este justificarea acestor fapte, a început să-mi povestească o întâmplare petrecută chiar în acel loc, la cota 1.400 metri, dar cu 40 de ani în urmă“, declara Ioan Ţăranu. Şi a ieşit la iveală o poveste tragică, terifiantă chiar.  

„Am decis să aprind o lumânare la mormântul  fratelui meu“

Continuarea pe adevarul.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Singurul loc din România care se aseamănă cu Alpii elvețieni. Turiștii au parte de munte, plajă și aer curat

Redacția

VIDEO: Începând de astăzi, Sergiu ”tăticul călăreț” va avea casă

Redacția

VIDEO: Ce mai fac oamenii ca să iasă din izolare! Unii plimbă forțat pisica în lesă

Redacția
Încarcă...