Cele zece zile ale lui Klaus Iohannis în Africa au adus în mod concret semnarea a 12 memorandumuri de cooperare a Românei cu patru state, puține detalii despre impactul relațiilor economice, dar și o serie de controverse legate de programul șefului statului.
Președintele Iohannis pregătit de un safari în Kenya FOTO X Kenya Wildlife Services
„Aș putea să spun, fără a exagera: prin acest turneu, am repus România pe radarul african“, a fost concluzia lui Klaus Iohannis, oferită în conferința de presă alături de omologul din Senegal, în ultima întâlnire cu un șef de stat african. Însă în urma a zece zile de vizite în Kenya, Tanzania (plus Zanzibar), Capul Verde și Senegal, putem număra semnarea de memorandumuri pe teme ca mediul (Kenya), domeniul sanitar-veterinar (Kenya, Capul Verde și Senegal), cooperare agricolă (Kenya, Tanzania), cooperare diplomatică (Kenya, Capul Verde și Senegal), educație (Capul Verde și Senegal), managementul riscului de dezastre și al asistenței umanitare internaționale (Tanzania) și gestionarea situației de urgență (Capul Verde și Senegal). Dintre miniștri, doar Mircea Fechet (Mediu) a putut fi observat în Kenya.
Dacă la categoria memorandumuri a putut fi făcut un bilanț, în cazul evoluției relațiilor comerciale nu au fost prea multe date.