RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Județul Iaşi, locul I pe ţară: avem cel mai mare număr de raportări de cazuri de rujeolă

 

17 noi cazuri de rujeolă au fost raportate în judeţul Iaşi în ultima săptămână, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

  

 

În perioada 4-8 martie 2018, Iaşul a fost judeţul cu cel mai mare număr de raportări, urmat de Bihor, unde 16 persoane au fost confirmate cu pojar, Prahova, care a raportat 14 cazuri, Sălaj, unde au fost identificate 11 îmbolnăviri, şi Teleorman, un­de 10 persoane au avut nevoie de îngrijire medicală.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi spun că încă primesc pacienţi cu simptome ale rujeolei, dar că numărul acestora nu este îngrijorător şi că starea celor care au fost confirmaţi cu pojar nu este gravă. În total, în ultima săptămână au fost raportate 111 noi cazuri de rujeolă, în 20 de judeţele ale ţării.

Modalitatea de prevenire a bolii este vaccinarea, spun specialiştii, iar în cazul în care boala a fost deja contactactă se recomandă izolarea bolnavului şi a celor care suspectează că au luat virusul, precum şi aerisirea cât mai frecventă a camerei bolnavului.

Advertisements

Simp­tomele bolii apar de regulă la 10-12 zile de la contactul cu virusul, fiind vorba de febră, o stare generală de disconfort, apariţia unui erupţii cutanate, întâi la nivelul feţei şi gâtului, extinzându-se apoi pe tot corpul.

De asemenea, poja­rul mai poate provoca şi vărsături, diaree, dureri abdominale, dureri de cap, indispoziţie. În cazul în care apar aceste simptome, medicii recomandă pre­zentarea la medicul de familie sau la spital.

De la începutul sezonului până în prezent, în România au fost raportate peste 16.092 de cazuri de rujeolă, iar 62 de persoane au murit în urma complicaţiilor. Deşi boala afectează cel mai frecvent copiii, aceasta poate apărea şi la adulţi, cazurile fiind însă mult mai puţine.

Dintre cele 16.092 de persoane, cele mai multe, în jur de 5.566, au fost cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani, 3.392 copii sub un an şi 2.760 copii între 5 şi 9 ani. Cele mai puţine îmbolnăviri au fost înregistrate la persoanele care au depăşit vârsta de 40 de ani.

 sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Un copil a ajuns pe patul de spital după ce s-a opărit cu apă fierbinte

Teona Gherasim

Managerul Spitalului Municipal Paşcani, apel la realitate în campania electorală: “Să nu mai batem câmpii!”

Ema Roman

Gutuia: beneficii și recomandări

Redacția
Încarcă...