NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
AdministrațieIași

Județul Iași: 23.000 de porci, gazaţi şi îngropaţi în zone speciale. Locuitorii, revoltaţi pe medicii veterinari

Două focare de pestă porcină africană (PPA) au avut loc în ultimele două săptămâni în Județul Iași. Primul focar de PPA a fost semnalat la o exploatație comercială din comuna Belceşti, unde 19.983 de capete de porcine au fost sacrificate. Cel de-al doilea focar din județul Iași a fost confirmat la o exploatație comercială din comuna Coarnele Caprei, cu 3.566 de capete de porcine.

Suspiciunea a apărut în data de 24.10.2022, când o scroafă a fost găsită moartă. De la acest animal s-au recoltat probe de organe care au fost trimise în aceeași zi la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Apariția pestei porcine africană a avut loc în ferma italianului Fillipo Latini, în comuna Belcești, fiind și cea mai mare fermă din Iași. Porcii din a doua fermă din Coarnele Caprei provin din prima fermă, care era deja afectată și a fost populată la momentul respectiv. Nu exista niciun indiciu că ar fi existat boală atunci. Însă, mai apoi boala a început să apară.

Gazarea, soluția pentru sacrificarea porcilor

După depistarea scroafei cu PPA, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor IAȘI (DSVA) a luat de îndată măsuri pentru a preveni difuzarea virusului din ferme. S-au pus restricții asupra mișcărilor de porci din fermă, s-a suspendat activitatea abatorului din incinta fermei și s-a trecut la inventarierea efectivelor de porci. Totodată, specialiștii au demarat efectuarea anchetei epidemiologice pentru a identifica modul prin care virusul a pătruns în fermă.

Advertisements
  

Metodele de ucidere aprobate sunt cele din legislația pentru bunăstarea animalelor. Animalele depistate cu PPA au fost gazate cu dioxid de carbon. Odată ce porcul este depistat cu PPA se cântărește, se duce la groapă, se despică la burtă ca să nu fermenteze, se dă cu var și se închide cu folie.

Chiar dacă echipele DSVA au lucrat și pe timp de noapte, operațiunea a mers destul de lent, din cauza numărului mare de infecții. Procedurile de sacrificare a animalelor au fost la fel pentru ambele focare, animalele ucise fiind aruncate în gropi la marginea satelor, unde accesul localnicilor este interzis.

Advertisements

„Prima etapă s-a terminat sâmbătă seară, operațiunea de ucidere și îngropare. Urmează etapa a doua, de curățenie, mecanică și dezinsecție”, a declarat Novenschi Bogdan Constantin, director executiv adjunct DSVA IAȘI pentru Ziarul de Iași.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

EcoSalubritatea poate participa la licitația din cadrul ADIS. Bogdan Alexa, vicepreședinte ANRSC, explică condițiile!

Marius Parteni

Guvernul ar putea stabili vineri încă două zile libere pentru bugetari, de sărbători

Redacția

Sensul giratoriu de la Kaufland a fost avizat

Marius Parteni
Încarcă...