RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Judecătorii au hotărât ieri ca Siretul Paşcani, fostă “Perdele, care în vremurile bune avea 5.000 de angajaţi, să intre în dizolvare

Societatea de textile Siretul Paşcani, fostă “Perdele”, a devenit istorie. Firma a intrat în faza de dizolvare. 13 noiembrie 2014 va rămâne întimpărită drept ziua când o glorie a industriei ieşene, care altădată avea 5.500 de angajaţi, şi-a dat ultima “suflare” şi aproape 300 de angajaţi vor rămâne pe drumuri.

La finele lunii septembrie a acestui an, judecătorul sindic a luat la cunoştinţă de intenţiile administratorului judiciar şi a celui special privind declanşarea procedurii de faliment a societăţii.

În şedinţa de pe 18 septembrie, instanţa a decis însă amânarea cauzei pentru soluţionarea propunerii de intrare în faliment. Timp de mai bine de o lună, creditorii puteau să analizeze această situaţia şi să se declare împotrivă. În şedinţa de ieri de la Tribunalul Iaşi nu au fost însă obiecţii, astfel că instanţa a decis deschiderea procedurii. “A căzut Imperiul Roman, darămite Siretul. Nu e un capăt de lume. Important este ce va fi după”, spune Constantin Popa, directorul P&A Recovery Management, administrator special al societăţii din Paşcani. Deşi a terminat anul financiar 2013 pe profit, Siretul raportând pentru anul trecut un plus de 18.164 lei, în acest an societatea a funcţionat mai mult pe „minus“.

  

În iunie 2014, pierderile înregistrate se ridicau la valoarea de 5,5 milioane lei. Anul trecut însă, afacerile Siretului Paşcani au crescut cu 16%, ajungând la suma de 9,5 milioane lei, conform datelor postate pe mfinante.ro. Cu toate acestea, societatea nu şi-a respectat programul de plăţi asumat prin planul de reorganizare, confirmat de judecătorul sindic în septembrie 2011.

“Totuşi, şi în acest an au fost sincope în activitatea de producţie, cu acordarea de şomaj tehnic şi capacitate neacoperită pe deplin, acestea determinând o cifră de afaceri sub nivelul prognozat“, indicau oficialii Capital Insol SPRL într-un raport privind situaţia financiară a Siretului Paşcani pe anul 2013.

Conform aceluiaşi document, societatea mai are în patrimoniu clădiri şi terenuri evaluate la patru milioane de lei. Firmele Scala Real Estate SA şi Euro Continental Invest SRL, care deţin cele mai multe acţiuni în cadrul Siretul Paşcani, 32 respectiv 10,7%, sunt ambele în reorganizare judiciară. Mai mult decât atât, prima, controlată de omul de afaceri Viorel Roman, a intrat în procedură de faliment, dar reprezentanţii Scala Real Estate au contestat hotărârea instanţei.

Doi dintre cei mai puternici creditori ai Siretului sunt instituţii bancare: Banca Română pentru Dezvoltare (BRD), respectiv Banca Comercială Română, acestea acordând în 2008 împrumuturi necesare societăţii pentru redesarea activităţii. Pe de altă parte, Siretul Paşcani are de recuperat 9,1 de milioane de lei doar de la Centrul de Afaceri Internaţional SA, aflată tot în sfera de influenţă a lui Viorel Roman, societate aflată însă în faliment.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

APIA: Fermierii care dau foc miristilor dupa treierat risca sa piarda subventiile

Redacția

Impozitul pe clădiri și terenuri folosite în scopuri turistice se reduce cu 50%. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Redacția

Românii îşi vor putea cumpăra 6 ani de vechime pentru pensie

Redacția
Încarcă...