NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Jitaru a greșit din nou! Judecătorii au respins și a doua acțiune de evacuare a Legume S.A.! (DOC)

Secretarul general al Muncipiului Pașcani nu reușește de mai bine de 3 ani să evacueze de pe un teren de 51 de hectare societatea Legume S.A., după ce contractul de concesiune pe care aceasta îl avea a expirat în anul 2017.

Este cea de-a doua acțiune în justiție, pe această temă, introdusă de municipalitate care a fost respinsă de magistrați. Motivul a fost de fiecare dată același: inadmisibilă, deoarece a fost întemeiată pe o prevedere legală greșită.

Consilierii informați de decizia instanței!

Ieri, pe adresele de e-mail ale consilierilor locali a ajuns motivarea judecătorilor a ultimei decizii în acest sens. Conform documentului citat, juriștii Primăriei au demarat procedura de evacuare aferentă contractelor de închiriere, nu pe cea care reglementează contractele de concesiune.

  

„Prin urmare, invocându-se existența unui contract de concesiune și nu a unui contract de închiriere (locațiune) de drept comun, reclamanții nu au deschis calea unei acțiuni în evacuare reglementată de dispozițiile art. 1034, Cod Procedură Civilă, astfel că excepția inadmisibilității urmează să fie admisă cu consecința respingerii acțiunii în întregul său”, se arată în motivarea hotărârii judecătorești.

Ce a înțeles unul dintre aleșii locali!?

Deși motivul respingerii acțiunii este clar, un consilier local a înțeles cu totul și cu totul altceva, și anume că instanța a recunoscut dreptul de proprietate al Legume S.A. asupra celor 51 de hectare de teren. Este vorba despre Sorin Olariu, care într-o postare pe o rețea de socializare, acuza presa că l-ar fi făcut, pe nedrept, hoț de terenuri pe fostul primar Dumitru Pantazi.

„Vă aduceți aminte? Ani de zile ni s-a vândut povestea că Pantazi este hoțul și banditul. Și Olariu era și el la fel lipit deunăzi de povestea asta. Numai ca să manipuleze! Ca să vedeți ce spune instanța în acea sentință: cei de la Legume S.A. sunt proprietari a aproape 51 de hectare de teren. Vedeți cum spune instanța că au un titlu de proprietate din 1994”, a comentat Olariu în apărarea fostului primar Dumitru Pantazi. 

Ceea ce a citit însă Olariu, este porțiunea din motivarea hotărârii judecătorești, în care magistratul menționează apărarea făcută de Legume S.A., nicidecum o concluzie sau o decizie a instanței de judecată.

Curtea de Apel Iași a respins o solicitare a celor de la Legume S.A.!

De altfel, Curtea de Apel Iași a respins definitiv o acțiune a Legume S.A. prin care solicitat să-i fie înscris dreptul de proprietate a suprafeței de teren în Registrul Agricol al Primăriei. Atunci Legume S.A. a invocat tocmai acea hotătâre judecătorească, însă acțiunea a fost respinsă definitiv.

Mai mult, terenul apare în Hotărârea de Guvern privind atestarea domeniului public al Pașcaniului, iar în anul 2019, în luna decembrie, consilierii locali au aprobat în unanimitate, un raport de evaluare în care această suprafață de teren este prinsă la poziția 723 cu o valoare de inventar de, atenție, 34 de milioane de lei.

Cu toate acestea, funcționari din Primărie au dat către o firmă ce realiza cărți funciare, pentru municipalitate în zona Blăgești, mai multe documente prin care susțineau că terenul aparține Legume S.A., terenul fiind în final intabulat în favoarea acestei societăți.

Actualul primar, Marius Pintilie, a sesizat pe această speță procurorii DNA. Ancheta este în curs, unul dintre funcționarii publici implicați a dat deja declarații, iar organele de cercetare penală au ridicat mai multe documente din Primărie.

Florin Stanciu, angajat AgroComplex Lunca, a preluat Legume S.A.!

Societatea Legume SA are din anul 2018 un nou administrator, în persoana lui Florin Stanciu, nimeni altul decât reprezentantul legal al SC Agrocomplex Lunca Pașcani S.A., societate la care fostul primar Dumitru Pantazi este acționar majoritar.

Noul acționar a negat că ar fi intermediarul prin care Dumitru Pantazi controlează această afacere.

„Cum să fiu eu intermediar? La ce să fiu intermediar? Dumneavoastră ați da niște bani să vă cumpere o mașină?”, a negat Stanciu.

În toamna anului 2018, fostul primar Dumitru Pantazi declara la o televiziune locală că Legume S.A. este proprietarul de drept al acelui teren, idee pe care o susține acum și Sorin Olariu.

„În ceea ce privește societatea Legume SA, din nou se duce spre mine discuția, eu am fost cel care în august anul trecut am insistat împreună cu secretarul și șefa serviciului agricol să se facă adresă pentru punerea la dispoziție a terenului. Răspunsul a fost din partea societății, la momentul respectiv, că deține documente de proprietate a acelui teren. Lecturând documentele, societatea deține din 1994, dacă-mi amintesc eu bine, o sentință de recunoaștere a dreptului de proprietate, ce a fost stabilit în urma unor documente premergătoare. Deci, societatea are drept de proprietate, are sentință de proprietate, sentință care, vă închipuiți din 94, aproape 20 și ceva de ani. Prin ce împrejurări, a ajuns acel teren să fie concesionat aceleiași societăți îmi este greu să înțeleg. Suntem în instanță, Primăria va trebui să dovedească proprietate, societatea la fel și instanța va hotărî. Eu spun următorul lucru: societatea are sentință judecătorească. Cine o desfințează în acest moment?  Instanța cum o mai poate desființa după 20 de ani? Eu nu știu dacă există o speță legală de a desființa o hotărâre judecătorească de acum 20 de ani”, a susținut Dumitru Pantazi, primarul municipiului Pașcani.

Irina Jitaru, secretarul general al Primăriei Pașcani, nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere față de această nouă acțiune eșuată.

DOCUMENT

Advertisements

Related posts

Șefii RAGCL explică cum a fost posibil ca ApaVital să sisteze apa în cartierul Micro din centrală

Marius Parteni

Tribunalul Iași: ANAF a luat peste 3,6 milioane de lei de la RAGCL în mod ilegal

Marius Parteni

Cu un pas mai aproape de autostradă: Dăncilă anunţă 1,2 miliarde euro alocate pentru construirea autostrăzii Târgu Neamţ-Iaşi

Redacția
Încarcă...