RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

ISU Iași recomandă ca Secția de Îngrijiri Paliative a Spitalului Municipal de Urgență Pașcani să fie mutată la un etaj inferior

Amplasarea Secției de Îngrijiri Paliative la etajul al VI-lea al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, nu este recomandată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași.

În urma unui control la unitatea medicală, inspectorii ISU au consemnat în procesul verbal de control că, în coformitate cu prevederile Normativului de siguranță la foc a construcțiilor, în clădirile pentru sănătate etajate, se recomandă dispunerea încăperilor pentru bolnavi transportabili cu targa sau căruciorul, la primele niveluri supraterane, exemplificând situația Secției de Îngrijiri Paliative.

Tot în acest context, inspectorii ISU au reamintit faptul că în unitățile medicale este interzisă folosirea fierbătoarelor, reșourilor, radiatoarelor electrice, precum și a altor astfel de obiecte fără respectarea măsurilor și regulilor de prevenire și stingere a incendiilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Reamintim că, inspectorii ISU au stabilit că în clădirea spitalului nu sunt asigurate condițiile pentru limitarea propagării incendiului și a afluenților acestuia prin menținerea în stare de funcționare sau echipare de închidere automată a ușilor ce dau spre casele de scări.

  

Tot din perspectiva evacuării în caz de incendiu, inspectorii ISU au mai consemnat că „o parte din căile de evacuare, acces, și de intervenție sunt reduse prin amplasarea și depozitarea de mobilier sau materiale combustibile, existând riscul de a îngreuna persoanele sau bunurile, precum și accesul forțelor de intervenție”.

Mai mult, instalațiile electrice ale spitalului nu au fost verificate periodic, iar inspectorii ISU au constatat în timpul controlului existența unor contacte imperfecte la conexiuni și legături, dar și lipsa capacelor de protecție la unele doze de legătură.

O altă neregulă gravă a fost depistată la bucătăria spitalului acolo unde detectorul de gaze, ce închide automat alimentarea cu gaze, nu era funcțional, fiind scos din priză.

În caz de incendiu, hidranții din Spitalul Municipal de Urgență nu ar putea fi folosiți foarte rapid, susțin inspectorii ISU, deoarece în dreptul lor sunt amplasate bănci sau scaune. Tot la acest capitol, s-a constatat că unele uși ale hidranților nu permiteau accesul corect la aceștia, iar instalațiile de alimentare ale acestora nu sunt verificate conform legislației în vigoare. Nici pompa de incendiu nu funcționează corect, iar încăperea în care aceasta este amplasată nu îndeplinește normele legale.

Centralele pe gaz pentru încălzirea unei secții exterioare a spitalului nu au fost montate în regulă, inspectorii ISU apreciind că acestea prezintă riscul de incendiu sau explozie pe căile de evacuare. Tot la această secție s-a constatat amenajarea sub o scară a unui punct de alimentare a buteliilor cu oxigen, fapt interzis de lege. Aici detectoarele de gaz nu funcționează corect, acestea nefiind conectate la echipamentul de detecție, semnalizare și alarmare a incendiior, iar electrovalvele care ar trebui să oprească alimentarea cu gaz sunt montate incorect.

Instituția medicală nu are autorizație pentru siguranța la incendii, însă municipalitatea intenționează să o obțină, mai ales că aceasta este o cerință pentru implementatea proiectului european de extindere a ambulatoriului.

Related posts

Când intră în vigoare noile măsuri împotriva valului 5. Rafila: Nu toți cei infectați cu Covid vor primi antivirale. Ele nu se vor găsi în farmacii

Redacția

Biserica Ortodoxă, apel către români după recordul absolut de infectări: Să ia în serios boala și să asculte exclusiv de sfaturile medicilor

Redacția

OMS recomandă starea de urgență în România

Redacția
Încarcă...