NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

ISU Iași : 37 de ani de la cutremurul din 1977

Şi în acest an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi organizează,  în data de 04 martie, o serie de activităţi informative pentru a marca împlinirea a 37 de ani de la producerea celui mai mare seism din România postbelică.

Totodată, obiectivul nostru este de a aminti cetăţenilor  regulile esenţiale în caz de cutremur. 

Iniţiativa instituţiei noastre a fost primită cu deosebit interes de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi care, în baza bunelor relaţii de colaborare pentru educarea elevilor în domeniul situaţiilor de urgenţă, sprijină desfăşurarea, în unităţile de învăţământ din municipiul Iaşi, a acţiunilor informative dar şi a unor exerciţii practice pentru învăţarea modului de comportare la cutremur .

  

Salvatorii ieşeni invită toţi cetăţenii judeţului Iaşi să participe, în data de 04 martie, indiferent de locul unde se află, la un exerciţiu şi să se comporte, timp de câteva secunde, ca în situaţia în care s-ar produce un seism major. Activitatea este promovată pe pagina de internet şi pe contul de facebook ale inspectoratului,  www.isujis.ro, http://www.facebook.com/isujiasi, unde veţi găsi şi măsurile de protecţie la cutremur.

               Reguli esenţiale în caz de cutremur:

1. Identifică cel mai sigur loc unde te poţi adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.)

2. Discută cu familia şi stabiliţi cum veţi proceda.

3. Identifică modalitatea de a închide alimentarea cu gaz şi energie electrică.

4. Adăposteşte-te în locul stabilit pe timpul cutremurului (Jos! Protejează-te!Ţine-te!)

5. Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite ( deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra).

6. După cutremur acordă primul ajutor celor afectaţi şi opreşte alimentarea cu gaz şi energie electrică.

7. Asigură-te că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă!

 În lipsa unor astfel de posibilităţi vă puteti proteja  stând la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral capul.Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica  pot provoca accidentări grave. 

 ATENTIE!

 Lucrurile acestea iţi pot salva intr-o zi viaţa!

 Cum ajutăm acestă acţiune ?

 Puteţi  ajuta la promovarea acestei iniţiative a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi dând share sau like. Trimite-ne o fotografie din timpul acţiunii cu cineva care participă şi se protejează ca şi cînd s-ar produce un cutremur. Pe pagina noastră Facebook o să postăm toate fotografiile primite. Fotografiile pot fi adaugate direct pe contul de facebook, împreună cu comentariul dumneavoastră, sau trimise prin e-mail la isujiasi@gmail.com.Învaţă ce trebuie să faci în caz de cutremur ! Siguranţa ta şi a celor dragi depinde de cunoaşterea unor reguli simple.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Șomajul a urcat ușor în iulie la 3.9%, afectând 352.000 de români

Redacția

România fierbe! Tot mai mulți oameni se revoltă de faptul că din taxele și impozitele lor este suportată spitalizarea pacienților care au muncit până acum în străinătate

Redacția

Pășcănean accidentat grav după ce a căzut de pe bicicletă (FOTO)

Irina Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site