RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
CulturăEducație

Istoria evreilor și a Holocaustului ar putea deveni materie de studiu în învățământul liceal și profesional din România

Camera Deputaţilor a aprobat miercuri o propunere legislativă pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului, care prevede introducerea unei discipline şcolare cu acest obiect în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional.

Propunerea legislativă a fost inițiată de deputatul Silviu Vexler, care este și președintele Federației Comunităților Evreiești din România.

Propunerea, adoptată cu 270 de voturi „pentru”, opt împotrivă și 25 de abțineri, vizează introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional, parte a trunchiului comun, respectiv instituirea şi acordarea Premiului Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, informează Agerpres.

„Cultivarea memoriei, învăţarea toleranţei ca exerciţiu de sinceritate şi ca formă de asumare a propriei identităţi nu pot fi desăvârşite fără asumarea trecutului şi fără învăţarea cunoaşterii şi a recunoaşterii. (…) În paralel cu toate măsurile legislative şi instituţionale care au fost adoptate anul trecut, un cadru educaţional prin care tinerii să cunoască şi să înţeleagă ceea ce s-a întâmplat în trecut, ca parte a formării lor ca cetăţeni, are un rol cu totul special şi fundamental. Educaţia şi înţelegerea sunt cele mai bune arme pentru a cultiva democraţia şi libertatea, pentru a contracara intoleranţa şi extremismul”, a declarat iniţiatorul propunerii legislative, deputatul Silviu Vexler.

  

Potrivit lui Vexler, introducerea noii discipline şcolare are ca scop dobândirea de cunoştinţe şi perspective noi despre istoria, cultura şi tradiţiile comunităţilor evreieşti din România, modul în care această minoritate naţională a contribuit la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului, dar şi înţelegerea istoriei Holocaustului din România.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în cazul proiectului de lege privind studierea istoriei evreilor și a Holocaustului, care urmează să fie supus aprobării de Senat.

digi24

Related posts

Astăzi a început sesiunea august – septembrie a examenului de bacalaureat; 35.000 de candidaţi înscrişi

Redacția

Sindicatele din învăţământ cer Parlamentului să urgenteze votarea legii prin care cadrul didactic capătă statut de autoritate publică

Redacția

,,Ziua Mondială a Sănătății” a fost marcată la Colegiul Tehnic de Căi Ferate,,Unirea”

Ema Roman
Încarcă...