RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Iohannis sesizează CCR pe modificările aduse Statutului funcționarilor publici

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare cu privire la modificările aduse de majoritatea PSD-ALDE și UDMR la Statutul funcționarilor publici. Este vorba, în primul rând, de articolul care ar permite funcționarilor publici să-și păstreze funcțiile chiar dacă sunt trimiși în judecată.

 

  

În sesizarea trimisă Curții Constituționale, președintele invocă încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală.

„Abrogarea suspendării raportului de serviciu al funcționarului public ca urmare a trimiterii în judecată încalcă dispozițiile art. 1 alin. (3) și (4), art. 16 alin. (1) și art. 54 alin. (2) din Constituția României”, scrie în sesizare.

Președintele arată și că, anterior, magistrații CCR au stabilit (Decizia 62/2013, Decizia 1553/2011, Decizia 1593/2011, Decizia 302/2015 și Decizia 219/2015) că sancțiunea suspendării raportului de serviciu pentru funcționarul public trimis în judecată pentru anumite infracțiuni „are ca finalitate protejarea autorității sau a instituției publice față de pericolul continuării activității ilicite și al extinderii consecințelor periculoase ale faptei penale săvârșite de către funcționarul public”.

„Această sancțiune este una temporară și urmărește un scop legitim, fiind în concordanță cu exigențele constituționale. (…) Măsura suspendării raportului de serviciu vizează doar infracțiuni de o anumită gravitate: infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, infracțiuni de corupție și de serviciu, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției, infracțiuni de fals ori situația unei infracțiuni săvârșite cu intenție care ar face persoana ce deține funcția publică incompatibilă cu exercitarea respectivei funcții publice”, mai scrie în sesizare Administrației Prezidențiale.

Sursa www.digi24.ro 

 

 

 

Related posts

Politia, pe urmele a doi traficanti de droguri de mare risc din Pascani

Redacția

Prognoza meteo 8-10 aprilie. Cum va fi vremea de Paști

Redacția

Doi medici de familie din Pașcani recoltează probe pentru cancerul de col uterin

Oana Cordoneanu
Încarcă...