RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Investiții în viitorul tinerilor de la Colegiul Unirea. Abandonul școlar subiect de discuție

Sondajele dovedesc faptul că din ce în ce mai mulți elevi pășcăneni se orientează să urmeze o carieră în străinătate, asta după finalizarea ciclului preuniversitar sau chiar universitar la noi în țară. Astăzi, la Colegiul Tehnic CF Unirea cadre didactice, elevi, părinți, dar și reprezentanți ai administrației locale au asistat la o ora deschisă despre abandonul școlar, moderată chiar de directorul instituției de învățământ.

 

Antreprenori locali le-au vorbit celor prezenți despre cifra îngrijorătoare a elevilor care părăsesc orașul natal în speranța unui trai mai bun. În ultimele două luni s-au făcut sondaje de opinie în școlile din Pașcani, iar datele centralizate au relatat o adevărată „problemăîn mentalitatea tinerilor.

  

Centralizând chestionarele, s-a descoperit faptul că aproximativ 70 % din elevi își doresc să plece în străinătate. Reprezentanta de la Proinvest Group a semnalat acest lucru ca și o problemă, deoarece statul român cheltuiește cu școlarizarea elevilor sume exorbitante și rareori tinerii se întorc în țară. În acest fel economia statului scade, iar evoluția noastră este aproape inexistentă.

Totul a făcut parte dintr-un proiect, intitulat Rose, care își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar  și la  creșterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat. 

Un moment emoționant a fost și pentru o elevă a Colegiului. Sub privirile pline de curiozitate, tânără a încerca să evidențieze caracteristicile care îi demotivează pe tineri în general. În opinia ei, profesorii joacă un rol extrem de important în evoluția elevilor.

 

“Eu am observat în clasa mea faptul că profesorii lucreaă doar cu o parte dintre noi, iar ceilalți colegi merg acasă și simt că s-au plictisit la ore, sau că profesorii nu îi atrag spre școală”, a declarat eleva.
La evenimentul de astăzi au luat cuvântul rând pe rând diriginți de clasă, viceprimarul municipiului, directorul școlii, membri din Consiliul de Administrați a școlii, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale din municipiu elevi și nu în ultimul rând părinți.

Proiectul este structurat în trei componente, primele două fiind concepute pentru a aborda aspecte de natură academică şi socială care conduc la performanţa scăzută a elevilor în învăţământul secundar superior, precum şi în primii ani din învăţământul terţiar. A treia componentă include atât managementul de proiect, monitorizarea şi evaluarea impactului acestuia, cât și activitatea de evaluare a intervenţiilor existente, care abordează constrângerile financiare ale elevilor din învăţământul secundar superior provenind din grupuri dezavantajate. 

Related posts

Bosch va livra Primăriei Iași o „inteligență artificială” care să-i alerteze pe vatmani de posibile coliziuni

Carmen Bălăceanu

Judecătorii Curții de Apel Iași au decis rejudecarea unui proces de milioane dintre municipalitate și ApaVital!

Răzvan Grecu

PUG Pașcaniului expiră în 2019. Administrația împinsă de la spate, urmează să facă pași pentru actualizarea documentului

Marius Parteni
Încarcă...