RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Invatatorii, suparati ca se reduc orele de romana si matematica

In proiectului Ministerului Educatiei, orele de romana la scoala primara ar urma sa scada de la noua la cinci, iar cele de matematica de la cinci la trei.

 

Asociatia Generala a Invatatorilor critica propunerea prin care numarul orelor pentru Limba romana scade cu pana la 46 la suta, iar cele alocate Matematicii cu pana la 40 la suta. “In propunerea Institutului de stiinte ale Educatiei orele alocate limbii romane scad si cu pana la 46 la suta, adica de la noua ore la cinci ore, iar cele alocate matematicii scad cu pana la 40 la suta, respectiv de la cinci ore la trei ore. Este o masura care vine in contradictie cu rezultatele modeste si de pana acum la nivel national in aceste domenii semnalate constant de testele PISA. Scazand numarul de ore ar spori stapanirea limbii romane si a matematicii?”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Generale a Invatatorilor (AGIRo). Potrivit asociatiei, proiectele de programe scolare lansate in discutie in primavara lui 2012, tot de catre Institutul de stiinte ale Educatiei, aratau ca se doreste abordarea mai multor continuturi decat inainte, cum ar fi, de exemplu, “inmultirea si impartirea in clasa a II-a in loc de clasa a III-a”. “Propunerea jigneste logica: scade drastic numarul de ore la romana si matematica si introduce in acelasi timp mai multe continuturi decat pana acum”, a precizat sursa citata.

  

“Ar trebui construite cate 2-3 sali de sport in plus pentru fiecare scoala”

Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei Generale a Invatatorilor sustin ca este nevoie de un numar mai mare de sali de sport. “Ar trebui construite cate 2-3 sali de sport in plus pentru fiecare scoala, pentru ca in multele zile ploioase sau reci lectiile de educatie fizica si miscare sa nu se desfasoare in sala de clasa, ridicand un praf care pune in pericol sanatatea copiilor. In mod realist acest lucru se poate face doar in multi ani, si nu din pix din birourile Institutului de stiinte ale Educatiei”, a spus presedintele ADIRo, Viorel Dolha.

Ministerul Educatiei a pus recent in dezbatere publica proiectul Planului cadru pentru invatamantul primar prin care propune cresterea numarului de ore de educatie fizica si muzica. Numarul maxim de ore pe saptamana a fost stabilit la 20 pentru clasa pregatitoare, 21 pentru clasa I si a II-a, 22 pentru clasa a III-a si 23 pentru clasa a IV-a.

Teatru si film, materii optionale la scoala?

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat, ieri, ca intentioneaza sa introduca in scoli teatrul si educatia prin film, activitati cu titlu optional pentru elevi. El a declarat, la Cluj-Napoca, intr-o emisiune televizata, ca intentioneaza sa introduca teatrul in scoli, filmul, educatia prin film si multe alte activitati interesante pe care copiii sa le dezvolte si sa mearga cu placere la scoala. “Vor fi activitati pe baza de optiune, nu poti sa obligi toti copiii sa faca teatru. Voi da mai multe detalii cand voi finaliza acest proiect”, a spus Pricopie.

sursa ziarul de iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Festival-concurs “Datini la români”, pe scena Casei de Cultură (VIDEO)

Irina Gherasim

Rezultate bune ale cercului de coregrafie de la Clubul Copiilor în 2013

Răzvan Grecu

Trupele de teatru de la ”Miron Costin” și ”Mihail Sadoveanu” răsplătite pentru talentul lor

Redacția
Încarcă...