RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Interzicerea mitingurilor în zonele centrale ale municipiului, a fost ilegală! Primăria trebuie să achite 1.903 lei!

Decizia judecătorilor de la Tribunalul București de anulare a dispoziției de primar, emisă de primarul Dumitru Pantazi, prin care s-au intezis adunările publice în centrul municipiului Pașcani, a rămas definitivă după ce edilul Marius Pintilie a decis să nu o atace. Primăria trebuie să plătească suma 1.903 lei, cheltuieli de judecată.

S-a ajuns aici după ce unul dintre cei mai cunoscuți activiști din țară, Cristian Dide și Asociația pe care o conduce, ”Evoluție în Instituție”, au decis să atace în instanță dispoziția de primar prin care adunările publice pot fi organizate doar în parc și la stadionul municipal.

Acest lucru s-a întâmplat la începutul lunii septembrie a anului 2019, iar vineri magistrații au decis să anuleze dispoziția emisă de primarul Dumitru Pantazi, prin care mitingurile erau interzise în fața Primăriei și în centrul orașului.

Cristian Dide a explicat, în 2019, că a intervenit în mai multe cazuri din țară acolo unde a observat că dreptul cetățenilor de a manifesta în stradă a fost restrâns de către unele administrații locale.

  

Noi ne ocupăm de lucru acesta încă din 2017, când am început să luăm amenzi de la Jandarmeria București pentru adunări publice, și am obeservat că este o practică generală la nivel național, ca administrațiile locale, prin primari, să folosească tot felul de tertipuri ca să împiedice astfel de întâlniri. Noi am intervenit peste tot unde am aflat. De exemplu, am intervenit și la Sibiu, în favoarea unui sindicat al polițiștilor, chiar dacă oamenii legii nu sunt cei mai buni prieteni ai noștri. Considerăm că dacă lor li se încalcă un drept, autoritățile locale vor face un obicei din chestia asta și vor interzice adunările publice ori de câte ori au un interes. Interesul nostru ca Asociație este să oprim astfel de practici și să arătăm că este un abuz”, și-a explicat decizia Cristian Dide.

Cristian Dide a aflat despre această ilegalitate în urma unei conferințe de presă, în care Claudiu Bodoașcă și Marius Pintilie de la PNL au acuzat că decizia lui Dumitru Pantazi, de a limita zonele în care oamenii pot manifesta, este una contrară regulilor democrației.

Liberalii au făcut declarațiile pe acest subiect, după ce nu li s-a permis să amplaseze, contra cost, un cort în centrul municipiului pentru strângerea de semnături în susținerea candidaturii lui Klaus Iohannis. Răspunsul primit din partea Primăriei a fost acela că astfel de acțiuni se pot desfășura în parc, sau la stadionul municipal.

„Am crezut inițial că este vorba despre o hotărâre adoptată de Consiliul Local, dar ulterior am constatat că vorbim despre o dispoziție de primar. Mi se pare abuzivă o asemenea decizie și contrară tuturor regulilor democrației, să se îngrădească dreptul la opinie, liberă exprimare. Adunările publice sunt reglementate prin lege. Nu scrie în lege că restricțiile trebuie impuse de primar”, a declarat, la acea dată, Claudiu Bodoașcă, liderul consilierilor PNL din legislativul local.

Reamintim că în vara anului 2015, societatea civilă a organizat două mitinguri de protest împotriva primarului Dumitru Pantazi și a consilierilor locali, ce au fost de acord cu delegarea serviciului de apă-canal către ApaVital S.A. Imediat edilul șef a emis o dispoziție de primar, prin care a interzis adunările publice în zonele centrale ale orașului.

Related posts

Se vor încălzi mai tare caloriferele clienților R.A.G.C.L. Pașcani

Teona Gherasim

Studii pentru Pașcani – Suceava și Suceava – Siret

Redacția

Tarabe pentru piețe, cumpărate degeaba. Primăria stă cu banii în cont în loc să îi investească pentru un comerț civilizat

Marius Parteni
Încarcă...