RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Interviu cu deputata Cosette Chichirău: „Niciun coleg din Iași nu mi-a luat apărarea”

Deputatul USR Cosette Chichirău s-a remarcat în ultimele zile prin intervenţiile din Parlament împotriva legilor justiţiei propuse de PSD. La mijlocul săptămânii trecute, Chichirău a avut şi un schimb de replici cu senatorul PSD Şerban Nicolae. Acesta din urma a jignit-o în mai multe rânduri, derapaj sancţionat de societatea civilă. „Ziarul de Iaşi” vă propune un interviu cu deputatul ieşean în contextul scandalului naţional pe tema legilor justiţiei, precum şi asupra modului în care un parlamentar ieşean interacţionează cu autorităţile locale şi judeţene.

 

  

În primul rând, vreau să vă întreb dacă vreun coleg parlamentar de la Iaşi a avut vreo reacţie cu privire la cele întâmplate zilele trecute în Parlament, la modul în care Şerban Nicolae s-a comportat cu dvs.. Mă refer în special la parlamentarii PSD – ALDE de la Iaşi.

Absolut nicio reacţie. Nimeni nu şi-a cerut scuze de la mine sau nu a transmis vreun mesaj de regret. Să nu uităm că Şerban Nicolae este liderul senatorilor PSD, nu este un senator oarecare. Deci dacă el se comportă aşa şi nu este sancţionat de propriul partid, cred că mesajul care se transmite către baza PSD este că e acceptabil să te comporţi abuziv, şi mai ales cu femeile. Mai mult, se comite acum un abuz al Primăriei Iaşi împotriva USR Iaşi, fără îndoială pe fondul ultimelor evenimente şi la comandă de la centru. Primăria fusese de acord să ne dea spaţiu pentru sediu USR Iaşi, conform legii finanţării partidelor. Căzusem de acord cu privire la spaţiu, rămăsese să ne fie aprobat de Consiliul Local. Dar vineri dimineaţă am primit un telefon spunându-ne, foarte sec şi fără nicio explicaţie, că spaţiul nu mai este disponibil. Asta după ce am fost umiliţi un an întreg cu oferte de spaţii insalubre la marginea oraşului.

Credeţi că parlamentarii PSD de Iaşi sunt pe aceeaşi lungime de undă cu Şerban Nicolae?

Da, sunt convinsă că cei de Iaşi, ca şi cei din toată ţara se aliniază fără să crâcnească în spatele liderilor, care încearcă din răsputeri să scape de justiţie. Este o presiune enormă şi din teritoriu pe justiţie pentru ca primarii şi consilierii locali, împreună cu parlamentarii şi miniştrii, să scape de dosare. Este o luptă pe viaţă şi pe moarte în care parlamentari incompatibili, care nu au voie să fie parlamentari prin hotărâre judecătorească definitivă (cum e cazul Steluţei Cătăniciu), îşi fac propria lege. Cătăniciu este în conducerea Comisiei de schimbare a legilor justiţiei, legi care o privesc pe ea personal. Ciuhodaru, deputat de Iaşi, tocmai a iniţiat o modificare de regulament astfel încât amendamentele respinse să nu mai poată fi susţinute în plen, un atac la democraţie şi dezbatere nemaiauzit în ultimii 20 de ani. Uitaţi-vă la votul dat miercuri pe modificarea Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, prin care se şterg cu buretele incompatibilităţile. Toţi deputaţii PSD prezenţi au votat „pentru”. Pentru ei, comportamentul abuziv se extinde de la justiţie la persoane, şi mai ales femei. Orice este acceptabil atâta timp cât se scapă unii pe alţii de dosare.

Scandalul din Parlament a fost declanşat de rapiditatea cu care PSD vrea aprobarea legilor justiţiei,,aşa cum aţi subliniat şi dvs., fără o dezbatere profundă. Puteţi să-mi spuneţi care sunt principalele trei obiecţiuni pe care le aveţi la aceste legi? 

Da, sigur. În primul rând, eliminarea independenţei procurorilor. Art. 3 alin. (1) din Legea statutului magistraţilor (Legea 303/2004) spunea că „procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legiii”. Noul text elimină independenţa şi spune că „procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea Ministerului Justiţiei”. Deci, procurorii nu mai sunt independenţi prin lege. Practic, procurorii devin subordonaţi politic lui Tudorel Toader. Efectul acestei schimbări este că dosarele penale ale politicienilor nu vor mai ajunge să fie trimise în judecată din cauza presiunii politicului. În al doilea rând, posibilitatea de a tria magistraţii. Până acum, se dădea examen, era un criteriu obiectiv. Dacă treceai examenul, erai magistrat, dacă nu, nu. Noul text spune că titulatura de magistrat se obţine pe bază de dosar, introducându-se posibilitatea de a respinge candidaţi incomod politic, chiar dacă aceştia sunt competenţi şi imparţiali. În al treilea rând, cenzura magistraţilor. A fost introdus în lege un articol (la art. 9 alin. (3)) prin care „judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă şi executivă”. Această prevedere lasă cale liberă pentru ca orice act sau fapt al unui magistrat să poată fi interpretat ca o manifestare defăimătoare la adresa Parlamentului sau Guvernului. De exemplu, dacă un magistrat vorbeşte despre faptele penale reale ale unui ministru, aceasta poate fi interpretată ca defăimare şi nu purul adevăr juridic şi mai sunt multe, multe alte prevederi, care luate împreună, distrug complet independenţa justiţiei şi ne aduc iarăşi foarte aproape de dictatură.

Schimbând un pic registrul, v-aş întreba, având în vedere că a trecut un an de când aţi început mandatul, în ce măsură credeţi că un parlamentar se poate implica în rezolvarea unor probleme locale?

Eu cred că parlamentarii se pot implica în problemele locale, mai ales prin întâlniri cu instituţiile, ONG-urile şi companiile locale, care cunosc bine problemele cetăţenilor şi au opinii fundamentate în legătură cu posibilele soluţii. Spitalele sunt un exemplu bun, dar şi organizaţiile care susţin diverse cauze, cum ar fi sănătatea prin sport, cultura, drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Aveţi o colaborare cu autorităţile locale şi judeţene? Aţi fost vreodată contactată de către primarul Mihai Chirica sau preşedintele Consiliului Judeţean Maricel Popa pentru a vă fi solicitat sprijinul în soluţionarea unei probleme sau susţinerea unui proiect?

Nu am încă o colaborare cu autorităţile din Iaşi, deşi îmi doresc una. La Consiliul Judeţean sunt uneori întâlniri despre probleme locale, informaţiile furnizate sunt foarte bune, dar e o lipsă totală de asumare a oricărei acţiuni, astfel încât nu se face mai nimic. E o pierdere de vreme. Primarul în general trimite invitaţii la evenimente oficiale şi cam atât. Dar primarul a intrat la apă cu problema poluării, o problemă care îl va urmări pentru mult timp şi pentru care va plăti electoral din greu, pentru că ieşenii se sufocă. Iar noi la USR Iaşi îl avem pe specialistul numărul unu din ţară pe poluare, profesorul Silviu Gurlui, şi abia recent l-a invitat primarul într-o comisie tehnică. Sper sincer să putem colabora pentru a reduce poluarea. Primăria s-a dovedit incompetentă până acum.

Cum aţi caracteriza activitatea Camerei Deputaţilor din ultimul an? Îşi fac parlamentarii treaba pentru care au fost aleşi? 

Din păcate, am observat cu toţii anul acesta o preocupare obsesivă cu schimbarea legilor justiţiei în detrimentul problemelor reale ale ţării: sănătatea, educaţia şi infrastructura. Multe proceduri sunt încălcate, multe dezbateri necesare nu au loc pentru că mergem pe repede înainte. Într-un an de zile, doar de vreo două ori am dezbătut realmente probleme şi soluţii. În rest, am fost reduşi la a fi o maşinărie de vot controlată total de şefii partidelor din coaliţia de guvernare. Se poate mult mai bine şi voi încerca să-mi aduc contribuţia mea, oricât de mică, la dezbaterea parlamentară.

Numele dvs. nu se regăseşte pe lista celor 16 parlamentari de Iaşi care au semnat un amendament comun pentru alocarea de fonduri la autostrada Iaşi – Tg Mureş. De ce?

Nu am fost contactată pentru a semna acel amendament. Nu poate nimeni să spună că nu susţin proiectul autostrăzii. Eu am depus, alături de grupul parlamentar USR, un amendament asemănător pentru autostradă, dar care diferă un pic la text.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

Primarul Iasului a pornit revolutia. Declaratiile sale au zguduit Guvernul Romaniei

Redacția

Rusu mitraliază contracandidații: „Pantazi încasează 3.000 de euro chirie de la APIA”

Marius Parteni

Costel Alexe nu mai este ministru al Mediului. În locul lui, Klaus Iohannis îl numește pe Mircea Fechet

Redacția
Încarcă...