RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Instanța a decis: Legume SA nu este proprietarul celor 50 de hectare de pământ de la Blăgești! Societatea controlată prin interpuși de primarul Dumitru Pantazi a pierdut procesul cu Primăria!

Magistrații Tribunalului Iași au respins săptămâna trecută cererea Legume SA de a obliga reprezentanții Primăriei să înscrie în Registrul Agricol dreptul de proprietate al celor 50 de hectare de teren de la serele Blăgești.

 

Este vorba despre terenul ce a fost concesionat în urmă cu 22 de ani societății Legume S.A.  Chiar dacă contractul a expirat în vara anului 2017, nici până acum Primăria municipiului Pașcani nu a reușit să intre în posesia acelui teren. 

  

Societatea Legume SA are din anul 2018 un nou administrator, în persoana lui Florin Stanciu, nimeni altul decât reprezentantul legal al SC Agrocomplex Lunca Pașcani S.A., societate la care primarul Dumitru Pantazi este acționar majoritar.

Imediat după schimbarea acționariatului, Legume SA a solicitat Primăriei să îi înscrie dreptul de proprietate al terenului în Registrul Agricol al municipalității. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, societatea a acționat municipalitatea în justiție, însă săptămâna trecută judecătorii au decis, pe fond, că cererea Legume SA este neîntemeiată.

Noul acționar a negat că ar fi intermediarul prin care primarul Dumitru Pantazi controlează această afacere. „Cum să fiu eu intermediar? La ce să fiu intermediar? Dumneavoastră ați da niște bani să vă cumpere o mașină?”, a negat Stanciu.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei declara în 2018 că terenul de 50 de hectare este al municipalității și că pe el sunt hotărâri judecătorești de punere în posesie a unor cetățeni din Blăgești.

„Contractul de concesiune a fost încheiat în luna august 1997 și a expirat în august 2017. Primăria a notificat societatea comercială să elibereze terenul, însă nu s-a primit un răspuns de la aceasta. Noi nu mai dorim să prelungim contractul de concesiune, motivat de faptul că SC Legume S.A. înregistrează restanțe la plata redevenței, fiind acționată pe această speță în instanță. Mai mult, avem și sentințe civile care obligă Comisia de fond funciar să pună în posesie foștii proprietari”, ne-a declarat în luna aprilie a anului 2018, Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al municipalității la acea dată.

În toamna anului 2018, primarul Dumitru Pantazi declara la televiziunea sa favorită că Legume SA este proprietarul de drept al acelui teren.

„În ceea ce privește societatea Legume SA, din nou se duce spre mine discuția, eu am fost cel care în august anul trecut am insistat împreună cu secretarul și șefa serviciului agricol să se facă adresă pentru punerea la dispoziție a terenului. Răspunsul a fost din partea societății, la momentul respectiv, că deține documente de proprietate a acelui teren. Lecturând documentele, societatea deține din 1994, dacă-mi amintesc eu bine, o sentință de recunoaștere a dreptului de proprietate, ce a fost stabilit în urma unor documente premergătoare. Deci, societatea are drept de proprietate, are sentință de proprietate, sentință care, vă închipuiți din 94, aproape 20 și ceva de ani. Prin ce împrejurări, a ajuns acel teren să fie concesionat aceleiași societăți îmi este greu să înțeleg. Suntem în instanță, Primăria va trebui să dovedească proprietate, societatea la fel și instanța va hotărî. Eu spun următorul lucru: societatea are sentință judecătorească. Cine o desfințează în acest moment?  Instanța cum o mai poate desfința după 20 de ani? Eu nu știu dacă există o speță legală de a desfința o hotărâre judecătorească de acum 20 de ani”, a susținut Dumitru Pantazi, primarul municipiului Pașcani.

Legume SA poate ataca cu apel decizia magistraților de la Tribunalul Iași la Curtea de Apel Iași.

Related posts

Consiliul Local l-a demis pe Leonard Ursu, directorul general al CLP Ecoserv SRL

Răzvan Grecu

Tronsonul de autostradă Pașcani – Suceava intră în linie dreaptă

Redacția

Galeriile subterane din Pașcani, un pericol pentru locuitorii orașului

Redacția
Încarcă...